Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Studying of rheological behavior of sour-milk drinks from the secondary dairy raw materials

Abstract

Rheological behaviour of sour-milk drinks from the secondary dairy raw materials at different temperatures. Degree of thixotropic restoration of frame of drinks after mechanical influence is defined. Influence of the stabilizer on rheological behaviour of ready drinks is positioned. The expediency of application of the stabilizer is proved by production of sour-milk drinks from the secondary dairy raw materials for increase of viscosity, conservation of an unimodal consistence of a product and a hardle to whey branch.

Keywords


About the Authors

T. L. Shuljak
Могилевский государственный университет продовольствия
Belarus


T. I. Shingareva
Могилевский государственный университет продовольствия
Belarus


A. A. Kalinova
Могилевский государственный университет продовольствия
Belarus


References

1. Храмцов, А.Г. Продукты из обезжиренного молока, пахты и сыворотки / А.Г. Храмцов, Э.Ф. Кравченко, К.С. Петровский. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. - 296 с.

2. Оллсен, С. Роль стабилизатора в производстве кисломолочных продуктов / С. Оллсен // Молочная промышленность. - 2006. - № 8. -С.50-52.

3. Горбатова, К.К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов / К.К. Горбатова. - СПб.: ГИОРД, 2003. - 352 с.

4. Урьев, Н.Б. Физико-химическая механика и интенсификация образования пищевых масс / Н.Б. Урьев, М.А. Талейсник. - М: Пищевая промышленность, 1976. - 240 с.


Review

For citations:


Shuljak T.L., Shingareva T.I., Kalinova A.A. Studying of rheological behavior of sour-milk drinks from the secondary dairy raw materials. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2012;(7):70-81. (In Russ.)

Views: 206


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)