Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

RESEARCH OF PHYSICO-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SHEEP MILK RAW MATERIAL

Abstract

The samples of sheep milk from lakaune breed are studied. It is found that sheep milk is characterized by a high content of solids, proteins, fat, has a high acidity and density, which shows its biological value. Compared to cow and goat milk, proteins of sheep milk contain more essential amino acids, fat-acids C4 - C12.

About the Authors

M. Volodjko
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



O. Dymar
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



T. Savelieva
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



E. Efimova
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Погосян, Г.А. Состояние и динамика производства молока овец в мире / Г.А. Погосян, А.И. Ерохин // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2013. – № 1. – С. 34–36. Pogosjan, G.A. Sostojanie i dinamika proizvodstva moloka ovec v mire [Condition and dynamics of production of milk of sheep in the world] / G.A. Pogosjan, A.I. Erohin // Ovcy, kozy, sherstjanoe delo. – 2013. – № 1. – S. 34– 36.

2. Богатова, О.В. Химия и физика молока: учеб. пособ. / О.В. Богатова, Н.Г. Догарева // Оренбург: ГОУ ОГУ, 2004. – 137 с. Bogatova, O.V. Himija i fizika moloka: ucheb. posob. [Chemistry and physics of milk] / O.V. Bogatova, N.G. Dogareva // Orenburg: GOU OGU, 2004. – 137 s.

3. Ерохин, А.И. Динамика производства молока овец и коз в мире и России / А.И. Ерохин, Е.А. Карасев, А.С. Шувариков // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2015.– № 2. – С. 27 – 28. Erohin, A.I. Dinamika proizvodstva moloka ovec i koz v mire i Rossii [Dynamics of production of milk of sheep and goats in the world and Russia] / A.I. Erohin, E.A. Karasev, A.S. Shuvarikov // Ovcy, kozy, sherstjanoe delo. – 2015.– № 2. – S. 27 – 28.

4. Республиканская программа развития овцеводства на 2013–2015 годы: постановление Совета Министров Республики Беларусь 20 марта 2013 г., № 202. Respublikanskaja programma razvitija ovcevodstva na 2013–2015 gody: postanovlenie Soveta Ministrov Respubliki Belarus' 20 marta 2013 g., № 202.

5. Овцеводство в Беларуси [Электронный ресурс] / Белплемживобъединение. – Режим доступа: http://belplem.by/ovtsevodstvo. – Дата доступа: 28.03.2016. Ovcevodstvo v Belarusi [Jelektronnyj resurs] / Belplemzhivobjedinenie . – Rezhim dostupa: http://belplem.by/ovtsevodstvo. – Data dostupa: 28.03.2016.

6. Алексеева, Н.Ю. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности: справочник / Н.Ю. Алексеева, В.П. Аристова, А.П. Патратий и др.; под ред. к.т.н. Я.И. Костина. – М.: Агропромиздат, 1986. – 239 с. Alekseeva, N.Ju. Sostav i svojstva moloka kak syr'ja dlja molochnoj promyshlennosti: spravochnik / N.Ju. Alekseeva, V.P. Aristova, A.P. Patratij i dr.; pod red. k.t.n. Ja.I. Kostina. – M.: Agropromizdat, 1986. – 239 s.

7. Химический состав пищевых продуктов. кн. 2: справочник / под ред.проф., д.т.н. И.М. Скурихина и проф., д.м.н. М.Н. Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 360 с. Himicheskij sostav pishhevyh produktov. kn. 2: spravochnik / pod red.prof., d.t.n. I.M. Skurihina i prof., d.m.n. M.N. Volgareva. – M.: Agropromizdat, 1987. – 360 s

8. Остапенко, Л.А. Аминокислоты – строительный материал жизни [Электронный ресурс] / Электронная библиотека Royallib.com. – Режим доступа: http://royallib.com/book/ostapenko_leonid/aminokisloti_stroitelniy_material_gizni.html. – Дата доступа: 28.03.2016. Ostapenko L.A. Aminokisloty – stroitel'nyj material zhizni [Jelektronnyj resurs] / Jelektronnaja biblioteka Royallib.com. – Rezhim dostupa: http://royallib.com/book/ostapenko_leonid/aminokisloti_stroitelniy_material_gizni.html. – Data dostupa: 28.03.2016.


Review

For citations:


Volodjko M., Dymar O., Savelieva T., Efimova E. RESEARCH OF PHYSICO-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SHEEP MILK RAW MATERIAL. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):154-162. (In Russ.)

Views: 185


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)