PROSPECTS FOR INVOLVEMENT OF BEAVER MEAT IN ECONOMIC CIRCULATION
Abstract
The features of composition and nutritional value of beaver meat in comparison with meat of productive animals are studied. Organoleptic and degustation evaluation of beaver meat is made, as well as laboratory research is conducted to establish nutritional value and to determine safety parameters. The recommendations for the prevention of increased microbial contamination of carcass and increased mercury content in the meat are presented. On the basis of the research conducted specifications for beaver meat are being developed.
About the Authors
A. MeliashcheniaBelarus
Minsk
T. Demchina
Belarus
Minsk
K. Marchenko
Belarus
Minsk
References
1. О безопасности пищевой продукции: ТР ТС 021/2011: принят 09.12.2011: вступ. в силу 01.07.2013. O bezopasnosti pishhevoj produkcii [About safety of food products]: TR TS 021/2011: prinjat 09.12.2011: vstup. v silu 01.07.2013.
2. Санитарные нормы и правила «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам», утвержденные постановлением Минздрава Республики Беларусь №52 от 21.06.2013 г. Sanitarnye normy i pravila «Trebovanija k prodovol'stvennomu syr'ju i pishhevym produktam» [Sanitary norms and rules "Requirements for food raw materials and food products"], utverzhdennye postanovleniem Minzdrava Respubliki Belarus' №52 ot 21.06.2013 g.
3. О безопасности мяса и мясных продуктов: ТР ТС 034/2013: принят 09/10/2013: вступ. в силу 01.05.2014. O bezopasnosti mjasa i mjasnyh produktov [About safety of meat and meat products]: TR TS 034/2013: prinjat 09/10/2013: vstup. v silu 01.05.2014.
4. Мясо. Методы отбора образцов и органолептические методы определения свежести: ГОСТ 7269-79. – Введ. 01.01.80 – М.:Стандартинформ, 2006. Mjaso. Metody otbora obrazcov i organolepticheskie metody opredelenija svezhesti [Meat. Methods of sampling and organoleptic methods of definition of freshness]: GOST 7269-79. – Vved. 01.01.80 – M.:Standartinform, 2006.
5. Скурихин, И.М. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: Справочник / И.М. Скурихин, В.А. Тутельян. – М.: ДеЛи принт, 2007. – 276 с. Skurihin, I.M. Tablicy himicheskogo sostava i kalorijnosti rossijskih produktov pitanija: Spravochnik [Tables of a chemical composition and caloric content of the Russian food: Reference book] / I.M. Skurihin, V.A. Tutel'jan. – M.: DeLi print, 2007. – 276 s.
6. USDA SR-23. USDA National Nutrient Database for Standard Reference
7. ГН 10-117-99 «Республиканские допустимые уровни содержания радионуклидов цезия-137 и стронция-90 в пищевых продуктах и питьевой воде (РДУ- 99)» GN 10-117-99 «Respublikanskie dopustimye urovni soderzhanija radionuklidov cezija-137 i stroncija-90 v pishhevyh produktah i pit'evoj vode (RDU-99)» [GN 10-117-99 "Republican admissible levels of content of radionuclides of caesium-137 and strontium-90 in foodstuff and drinking water (RDU-99)"]
8. Корнепаева, Р.П. Санитарная микробиология сырья и продуктов животного происхождения / Р.П. Корнепаева, П.П. Степаненко, Е.В. Павлова. – М.: ООО Полиграфсервис, 2006. – с. 15–18. Kornepaeva, R.P. Sanitarnaja mikrobiologija syr'ja i produktov zhivotnogo proishozhdenija [Sanitary microbiology of raw materials and products of an animal origin] / R.P. Kornepaeva, P.P. Stepanenko, E.V. Pavlova. – M.: OOO Poligrafservis, 2006. – s. 15–18.
9. Громов, И.М. Млекопитающие фауны России и сопредельных территорий. Зайцеобразные и грызуны / И.М. Громов, М.А. Ербаева. – СПб, 1995 – 522 с. Gromov, I.M. Mlekopitajushhie fauny Rossii i sopredel'nyh territorij. Zajceobraznye i gryzuny [Mammal faunae of Russia and adjacent territories. Lagomorphs and rodents]/ I.M. Gromov, M.A. Erbaeva. – SPb, 1995 – 522 s.
10. Федюшина, О.Ю. Ртуть в пресноводных гидробионтах. Школа-семинар «Геохимия живого вещества» / О.Ю. Федюшина. – Томский государственный университет. – 2013. Fedjushina, O.Ju. Rtut' v presnovodnyh gidrobiontah. Shkola-seminar «Geohimija zhivogo veshhestva» [Gydrargyrum in freshwater hydrobionts. School-seminar "Geochemistry of living matter"] / O.Ju. Fedjushina. – Tomskij gosudarstvennyj universitet. – 2013.
Review
For citations:
Meliashchenia A., Demchina T., Marchenko K. PROSPECTS FOR INVOLVEMENT OF BEAVER MEAT IN ECONOMIC CIRCULATION. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):182-190. (In Russ.)