Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

CANNED VEGETABLE-MEAT WITH REDUCED PHENYLALANINE FOR PATIENTS WITH PHENYLKETONURIA

Abstract

The article presents the results of the work on the creation of the assortment of canned vegetable-meat with reduced phenylalanine, designed to supply patients with phenylketonuria.
It is found that 100 g of canned product contains: protein - no more than 1.6 g, phenylalanine - no more than 150 mg, which corresponds to the requirements of products with reduced content of individual amino acids.
As a result of medical and biological assessment of canned vegetable-meat with reduced phenylalanine made in experimental conditions of SSI "Institute of Physiology of National Academy of Sciences of Belarus" it was found that canned foods are safe for life and health of mammals. The level of phenylalanine in the blood of the rats treated with canned vegetable-meat with reduced phenylalanine during 3, 7 and 14 days remained almost unchanged in comparison with the control group, whereas it increased 3–3.5 times for the animals treated with canned meat. The data obtained make it possible to recommend eating canned product with reduced phenylalanine for patients with phenylketonuria as well as healthy people in order to reduce weight.

About the Authors

S. Gordynets
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



T. Kusonskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



S. Pashkevich
National academy of science of Belarus, Institute of Physiology
Belarus

Minsk



N. Prokopiev
Belarusian State Agrarian Technical University
Belarus

Minsk



References

1. Воробьева, А.И. Справочник врача общей практики / А.И. Воробьева – М.: Эксмо, 2005, 1 т. – 958 с. Vorob'eva, A.I. Spravochnik vracha obshhej praktiki [Reference book of the general practitioner] / A.I. Vorob'eva – M.: Jeksmo, 2005, 1 t. – 958 s.

2. Лебедев, Б.В. Фенилкетонурия у детей// Автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата медицинских наук – Москва, 1970 – 25 с. Lebedev, B.V. Fenilketonurija u detej [Fenilketonuriya at children] // Avtoreferat dissertacii na soiskanie uchenoj stepeni kandidata medicinskih nauk – Moskva, 1970 – 25 s.

3. Ладода, К.С. Результаты клинической апробации новых отечественных продуктов для лечения больных фенилкетонурией// К.С.Ладода, Е.П.Рыбакова, Т.В.Бушуева – Педиатрия №6, 1999 – 108 с. Ladoda, K.S. Rezul'taty klinicheskoj aprobacii novyh otechestvennyh produktov dlja lechenija bol'nyh fenilketonuriej [Results of clinical approbation of new domestic products for treatment of patients with a fenilketonuriya] // K.S.Ladoda, E.P.Rybakova, T.V.Bushueva – Pediatrija №6, 1999 – 108 s.

4. Санитарные нормы и правила «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам», утверждённые постановлением Министерства здравоохранения РБ 21.06.2013 г №52. Sanitarnye normy i pravila «Trebovanija k prodovol'stvennomu syr'ju i pishhevym produktam», utverzhdjonnye postanovleniem Ministerstva zdravoohranenija RB 21.06.2013 g №52.

5. Гигиенический норматив «Показатели безопасности и безвредности для человека продовольственного сырья и пищевых продуктов», утверждённый постановлением Министерства здравоохранения РБ 21.06.2013 г №52. Gigienicheskij normativ «Pokazateli bezopasnosti i bezvrednosti dlja cheloveka prodovol'stvennogo syr'ja i pishhevyh produktov», utverzhdjonnyj postanovleniem Ministerstva zdravoohranenija RB 21.06.2013 g №52.

6. Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю), утвержденные Решением Комиссии таможенного союза от 28.05.2010 г № 299. Edinye sanitarno-jepidemiologicheskie i gigienicheskie trebovanija k tovaram, podlezhashhim sanitarno-jepidemiologicheskomu nadzoru (kontrolju), utverzhdennye Resheniem Komissii tamozhennogo sojuza ot 28.05.2010 g № 299.

7. О безопасности мяса и мясных продуктов: ТР ТС 034/2013: принят 09.10.2013: вступ. в силу 01.05.2014. O bezopasnosti mjasa i mjasnyh produktov [About safety of meat and meat products]: TR TS 034/2013: prinjat 09/10/2013: vstup. v silu 01.05.2014.

8. О безопасности отдельных видов специализированной продукции, в том числе диетического лечебного и диетического профилактического питания: ТР ТС 027/2012: принят 15.06.2012: вступ. в силу 01.07.2013. O bezopasnosti otdel'nyh vidov specializirovannoj produkcii, v tom chisle dieticheskogo lechebnogo i dieticheskogo profilakticheskogo pitanija [About safety of separate types of specialized products, including dietary medical and dietary preventive foods]: TR TS 027/2012: prinjat 15.06.2012: vstup. v silu 01.07.2013.


Review

For citations:


Gordynets S., Kusonskaya T., Pashkevich S., Prokopiev N. CANNED VEGETABLE-MEAT WITH REDUCED PHENYLALANINE FOR PATIENTS WITH PHENYLKETONURIA. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):219-225. (In Russ.)

Views: 142


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)