IMPROVING THE COMPETITIVENESS OF DAIRY PRODUCTS AS A REQUIREMENT FOR EFFECTIVE DEVELOPMENT OF EXPORTS
Abstract
The issues of improving the competitiveness of Belarusian dairy products are considered. The following areas to form sustainable competitive advantages of dairy products are offered and described: technical reequipping and modernization, cost reduction, providing energy and resources saving, new technologies and innovations, production of high quality raw materials and finished products. Possible directions of state support to enterprises for improving the competitiveness of dairy products are offered.
About the Authors
A. V. MeliashcheniaBelarus
T. P. Shakel
Belarus
References
1. Мало построить фермы. Надо еще получать на них только «экстру»... // Аграрный союз: Интернет-ресурс Постоянного Комитета Союзного государства [Электронный ресурс]. – 2011. – № 74. – Режим доступа: http://www.agrosoyuz.belniva.by/rubric5/page31/article159. – Дата доступа: 22.10.2013.
2. Республиканская программа развития молочной отрасли в 2010– 2015 годах: постановление Совета Министров Республики Беларусь от 12 ноября 2010 г. № 1678 (ред. от 15.08.2013) «О мерах по реализации Республиканской программы развития молочной отрасли в 2010–2015 годах».
3. Сведения о наличии систем управления в подведомственных организациях Минсельхозпрода по состоянию на 01.01.2014 г. // Департамент ветеринарного и продовольственного надзора Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электронный ресурс]. – 2012-2013. – Режим доступа: http://www.dvpn.gov.by/uploads/download/svedenie.htm. – Дата доступа: 17.04.2014.
Review
For citations:
Meliashchenia A.V., Shakel T.P. IMPROVING THE COMPETITIVENESS OF DAIRY PRODUCTS AS A REQUIREMENT FOR EFFECTIVE DEVELOPMENT OF EXPORTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):17-25. (In Russ.)