Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Investigation of properties of lactic acid bacteria and enzymes for development of biopreservative on its basis

Abstract

50 collection strains of Lactobacillus and Lactococcus were studied on resistance to technically-harmful microorganisms, on the rate of lactic acid production, the ability of lactobacilli to ferment some alcohols and carbohydrates was assessed. Strains were screened for compatibility with such enzymes as CeloLyuks-F,GlyukoLyuks-F, Kormomiks in condition of cultivation on artificial nutritional media. The absence of negative influence of enzymeson growth and development of lactic acid microorganisms was established. Osmotic resistance of cultures was estimated in model experiments for plants silaging. Based on results of the studies Lactobacillus and Lactococcus strains were selected for further developmentof microbial and enzyme biopreserving agent.

About the Authors

L. Prischepa
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


S. Vasylenko
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


N. Furik
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


References

1. Способ силосования козлятника восточного:пат. № 2437567РФ, МПК A23K 3/00 / Н.В. Фомичева, Е.А. Васильева, Н.Г. Ковалев, Г.Ю. Рабинович, АГ. Кобзин; заявитель: ГНУ Всероссийский научноисследовательский институт сельскохозяйственного использования мелиорированных земель Россельхозакадемии. – заявл.25.06.2010, опубл. 27.12.2011.

2. Способ силосования трав:пат. № 2271123РФ, МПК А23K 3/00 / Ю.А. Победнов, А.А. Мамаев; заявитель: Всероссийский научноисследовательский институт кормов им. В.Р. Вильямса. – № 2003133115/13, заявл. 13.11.2003, опубл. 10.03.2006.

3. Способ силосования кормов с использованием бактериального препарата:пат. № 2241346РФ, МПК А23K 3/00 / К.К. Сатубалдин, Л.А. Салангинас; заявитель: Закрытое акционерное общество Научнопроизводственная система «Элита-комплекс». – № 2002129690/13, заявл. 04.11.2002, опубл. 10.12.2004.

4. Шпаков, A.C. Заготовка и использование силоса из провяленных трав с препаратом Биотроф (Рекомендации) / A.C. Шпаков, А.И. Фицев, Ю.А. Победнов и др.– М.: ВНИИ кормов им. Вильямса, 2005. –с.13.

5. Дистанционнное обучение [Электронный ресурс] / УО «Гродненский государственный аграрный университет».– Гродно, 2014. – Режим доступа: http://www.ggau.by/modle.– Дата доступа: 11.03.2015 г.

6. Комовые добавки [Электронныйресурс] /ООО «Биоком».– Режимдоступа: http://www.biocom.by/web/ru– Датадоступа: 11.03.2015 г.

7. Shil, J.Efficacy of three different silage inoculants on the fermentation quality and аrobic stability of ryegrass ensiled with three different prewilting degrees / JianzhongShil, QiyuDiao, Li Fadi // Žemdirbyst÷ Agriculture. – Vol. 98, № 4. – 2011. – Р. 367–374.

8. Comparison of the fermentation characteristics, aerobic stability and nutritive value of barley and corn silagesensiled with or without a mixed bacterial inoculant / W. Addah [et. al.] // African Journal of Agricultural Research. – Vol. 7(2). – 2012. – P. 164–169.

9. Shil, J. Effects of different bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole-plant corn silage / JianzhongShil, QiyuDiao, Li Fadi.– College of Animal Science and Technology, Gansu Agricultural University. – Lanzhou 730070.

10. Driehuis, F.Fermentation characteristics and aerobic stabilityof grass silage inoculated with Lactobacillus buchneri, with or without homofermentative lactic acid bacteria / F. Driehuis, S. J. W. H. Oude Elferink, P. G. Van Wikselaar // Institute for Animal Science and Health, Department ID TNO Animal Nutrition, PO Box 65, 8200 AB Lelystad.

11. КомпанияLallemandAnimalNutrition[Электронныйресурс]. – Режим доступа: http://www.lallemand.ru/. – Датадоступа: 11.03.2015 г.

12. Лактофлор-Фермент (производство Беларусь)[Электронный ресурс] / ООО «Перспектива-Агро». – Всеволожск, 2011. – Режим доступа: http://www.perspectivagro.ru/laktofor-ferment.html. – Дата доступа: 11.03.2015 г.

13. Косолапов, В.М.Эффективность новых технологий приготовления кормов из трав / В.М. Косолапов, В.А. Бондарев, В.П Клименко// Достижения науки и техники АПК. – 2009. –№ 7. – С. 40–41.

14. Клименко, В.П .Эффективность смеси Феркона с Биосибом при силосовании и сенажировании козлятника восточного / В.П. Клименко // Зоотехния.– 2010. – № 2.– C. 20.

15. Косолапов, В.М. Применение биологических препаратов для приготовления объемистых кормов из высокопротеиновых бобовых трав / В.М. Косолапов, В.А. Бондарев, В.П. Клименко // Аграрная наука– 2009. –№ 6. – С. 17.

16. Компания «ДеЛаваль» [Электронныйресурс]. – Режимдоступа: www.delaval.ru /. – Датадоступа: 11.03.2015 г.

17. Морозов, П. Фидтек – технология здорового и питательного силоса / П. Морозов // Белорусское сельское хозяйство.– 2014.– № 8 (148). – С. 44–46.

18. Рыжик, Я. Биоконсервант «Лактофлор-фермент»: преимущества применения / Я. Рыжик // Белорусское сельское хозяйство.–2012. – № 5. – С. 58–59.

19. DeMan, J.C.Amediumforthecultivationoflactobacilli / J.C. DeMan, M. Rogosa, M.E. Sharpe // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – Р. 130–135.

20. Способ определения эффективности препаратов молочнокислых бактерий при силосовании провяленных трав:пат. № 2173060РФ, МПК А23К3/02 / Ю.А. Победнов, Ф. Вайсбах, Г. Палов, О.А. Гетьман; заявитель: Всероссийский научно-исследовательский институт кормов им. В.Р. Вильямса. – № 98121765/13, заявл. 01.12.1998, опубл. 10.09.2001.

21. Способ силосования люцерны: пат. № 1752320 РФ, МПК А23К3 / А.А. Симонов, М.В. Фисунов, Б.Б. Ицыгин, Н.М. Павлова, В.В. Козлова, Ю.М. Некрасов, В.А. Бондарев, Г.А. Ахмедов, Л.В. Рыженок, П.И. Тишенков, Э.В. Удалова. – опубл. 25.07.1990.


Review

For citations:


Prischepa L., Vasylenko S., Furik N. Investigation of properties of lactic acid bacteria and enzymes for development of biopreservative on its basis. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2014;1(9):89-102. (In Russ.)

Views: 144


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)