QUALITATIVE RESEARCH SEMI-FINISHED PRODUCTS MEAT CHOPPED TO SUPPLY PEOPLE PLAYING SPORTS
Abstract
In article quality indicators of new types of semi-finished products meat chopped a special purpose for food of the people playing sports are investigated. The comparative analysis of the developed meat products on protein content, fat and functional ingredients – lactulose, selenium, B1 and B2 vitamins, and also on their amino-acid and fatty-acid balance in comparison with a control sample is carried out. The high biological value of the developed meat products is established.
About the Authors
A. V. MeliashcheniaBelarus
O. V. Dymar
Belarus
S. А. Gordynets
Belarus
I. V. Kaltovich
Belarus
References
1. Спортивная медицина: национальное руководство / под ред. акад. РАН и РАМН С.П. Миронова, проф. Б.А. Поляева, проф. Г.А. Макаровой. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2013. – 1184 с.
2. Карелин, А.О. Правильное питание при занятиях спортом и физкультурой / А.О. Карелин. – СПб.: Диля, 2003. – 248 с.
3. Токаев, Э.С. Медико-биологические аспекты создания и применения специализированных белковых продуктов для питания спортсменов / Э.С. Токаев, Р.Ю. Мироедов // Вопросы питания. – 2007. – №6. – С. 69–73.
4. Горбатова, К.К. Химия и физика белков молока / К.К. Горбатова. – М.: Колос, 1993. – 192 с.
5. Потребность в белках при занятиях физической культурой и спортом // [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http:// www.avangardpower.narod.ru/Articlebelok.htm. – Дата доступа: 03.04.2014.
Review
For citations:
Meliashchenia A.V., Dymar O.V., Gordynets S.А., Kaltovich I.V. QUALITATIVE RESEARCH SEMI-FINISHED PRODUCTS MEAT CHOPPED TO SUPPLY PEOPLE PLAYING SPORTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):203-209. (In Russ.)