Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

PERFECTION OF WAYS OF PRELIMINARY PREPARATION OF MILK FOR MANUFACTURE OF CHEESES

Abstract

The theoretical analysis of ways of preliminary preparation of milk for manufacture of cheeses and a role of ripening in increase the suitability of milk as a raw material for cheese is carried out. Experimental acknowledgement of possibility of updating of standard parameters of ripening of the milk-raw materials which has preliminary passed bactofugation and thermisation is resulted.

About the Authors

T. I. Shingarеva
Mogilev State University of Food Technologies
Belarus


O. I. Kuptsova
Mogilev State University of Food Technologies
Belarus


E. O. Chuprunova
Mogilev State University of Food Technologies
Belarus


References

1. Гудков, А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико–химические аспекты / А.В. Гудков; под ред. С.А. Гудкова. – М.: ДеЛи принт, 2003. – 627 с.

2. Шилер, Г.Г. Производство сыра: технология и качество / Г.Г. Шилер. – Москва: Агропромиздат, 1989. – 496 с.

3. Скотт, Р. Производство сыра: сырье, технология, рецептуры / Р. Скотт, Р. Робинсон, Р. Уилби. – СПб.: Профессия, 2005. – 464 с.

4. Сборник технологических инструкций по производству твёрдых сычужных сыров / В.Н. Алексеев [и др.] – Углич: НПО «Углич», 1989. – 218 с.

5. Базовая технологическая инструкция по изготовлению сыров сычужных твердых. Общая часть: ТИ РБ 100098867.026-2003. – Введ. 01.09.2003. – Минск: УП «БЕЛНИКТИММП», 2003. – 138 с.

6. Микробиология продуктов животного происхождения / Г.Д. Мюих [и др.]; пер. с нем. – М.: Агропромиздат, 1985. – 592 с.

7. Соколова, З.С. Технология сыра и продуктов переработки сыворотки / З.С.Соколова, Л.И. Лакомова, В.Г. Тиняков. – М.: Агропромиздат, 1992. – 335 с.

8. Улитенко, А. И. Зависимость качества молока от технологии его первичной обработки /А. И. Улитенко, Э. И. Соколовский, В. А. Пушкин // Переработка молока. – 2004. – № 1 (51). – С. 24–25.


Review

For citations:


Shingarеva T.I., Kuptsova O.I., Chuprunova E.O. PERFECTION OF WAYS OF PRELIMINARY PREPARATION OF MILK FOR MANUFACTURE OF CHEESES. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):63-71. (In Russ.)

Views: 111


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)