The methods of whey proteins’ separation
Abstract
Whey proteins' separation is based on such characteristics as isoelectric point and molecular weight. There are two types of existing methods of whey proteins' separation. It can be separated in the denatured state or in the native form. The first method is a the method of salting, the membrane and chromatographic methods are the second one. The basics techniques of gel filtration and its installation are described. The approbation of the method of gel filtration is considered. The results of the approbation are presented.
About the Authors
O. V. DymarBelarus
E. E. Nyrkova
Belarus
K. D. Shehidzevich
Belarus
References
1. Горбатова, К.К. Химия и физика молока / К.К. Горбатова. -Санкт-Петербург: ГИОРД, 2004.- 288 с.
2. Храмцов, А.Г. Феномен молочной сыворотки: [монография] / А.Г. Храмцов. - Санкт-Петербург: Профессия, 2011.- 802 с.
3. Северин, Е.С. Биохимия/ Е.С. Северин. - М.: ГЭОТАР-МЕД, 2003. - 779 с.
4. Храмцов, А.Г. Технология продуктов из молочной сыворотки / А.Г. Храмцов, П.Г. Нестеренко. - Москва: ДеЛипринт, 2004.- 588 с.
5. Сенкевич, Т. Молочная сыворотка: Переработка и использование в агропромышленном комплексе / Т. Сенкевич. - М.: Агропромиздат, 1989.-269 с.
6. Остерман, Л.А. Хроматография белков и нуклеиновых кислот / Л.А. Остерман. - М. : Наука, 1985.- 536 с.
Review
For citations:
Dymar O.V., Nyrkova E.E., Shehidzevich K.D. The methods of whey proteins’ separation. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2012;(7):82-91. (In Russ.)