Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

INFLUENCE GRAIN SIZE AND TEXTURE OF MIKROPARTIKULATE MILK PROTEINS ON THEIR PROPERTIES

Abstract

Whey protein concentrates obtained by using the methods of processing baromembrane are a valuable raw material for production of functional-duction, and other specialized products. Moreover, the range of use can be expanded by a special mikroparticulate -formation-processing. With the help of technology mikropartikulation receive milk proteins in the form of spherical microparticles with dimensions and texture similar as that of milk fat globules and similar properties. If the size of microparticles or the texture will be different, then the property will be different. To use the micropartikulate intended to correctly identify them.

About the Authors

E. M. Valyalkina
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


N. A. Prokopev
Белорусский государственный аграрный технический университет
Belarus


References

1. Архипенков, И. Микропартикуляция сывороточных белков открывает новые возможности при изготовлении сыра и других молочных продуктов / И. Архипенков // М.:: Пищевая промышленность. – 2007. – № 7. – С. 16–17.

2. Казанский, М.М. Технология молока и молочных продуктов / М.М. Казанский // М. : Пищепромиздат, 1955. – 524 с.

3. Шилер, Г.Г. Использование сухих молочных компонентов в пищевой промышленности: справочник / Г.Г.Шилер // СПб: ГИОРД, 2006 – 475 с.

4. Мельникова, Е.И. Микропартикуляты сывороточных белков как имитаторы молочного жира в производстве продуктов питания / Е.И. Мельникова, Е.Б. Станиславская // Научно-теоретический журнал «Фундаментальные исследования».– 2009. – № 7. – С. 23.

5. Орешина, М.Н. Ультратонкое диспергирование в технологиях многокомпонентных пищевых систем / М.Н. Орешина, Г.В. Семенов // Биотехнология: состояние и перспективы развития: материалы V Московского международного конгресса. М, 2009. С. 479 480.

6. Устройство для диспергирования эмульсий и суспензий с регулированием размеров частиц дисперсных фаз : пат. 2362616 Российская Федерация, МПК 7 В 01 F 11/00 / Г.В. Семенов, М.Н Орешина; заявитель и патентообладатель ГОУ ВПО МГУПБ. № 2008126630; заяв. 02.07.08; опубл. 27.07.09 // Бюл. № 21. 5 с.

7. Храмцов, А.Г. Продукты из обезжиренного молока, пахты и молочной сыворотки / А.Г. Храмцов. М.: – Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 295 с.


Review

For citations:


Valyalkina E.M., Prokopev N.A. INFLUENCE GRAIN SIZE AND TEXTURE OF MIKROPARTIKULATE MILK PROTEINS ON THEIR PROPERTIES. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):138-146. (In Russ.)

Views: 108


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)