Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

THE CONDENSED DAIRY CANNED FOOD IN A SPECIAL FOOD AT THE RAISED RADIATING LOADINGS

Abstract

Dietotherapy principles are defined at the raised radiating loadings. Possibility of manufacture of the condensed dairy canned food with physiologically functional components is considered. Influence of a vitamin premix and additive containing iodine on flavoring  properties  of  the condensed dairy canned food is studied, physical and chemical indicators of the received products are defined. Condensed with the sucrose, enriched with the iodated protein and vitamins, and milk condensed with the fructose, enriched with the iodated protein, technological processes of manufacture of milk are developed for a special food at the raised radiating loadings.

About the Authors

E. M. Valjalkina
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


E. A. Martynova
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


References

1. Гигиенические требования к качеству и безопасности пищевых добавок и их применению: СанПиН 13-10 РБ 2002: утв. Гл. гос. сан. врачом РБ 28.11.2002 : ввод. в действие с 01.11.2003 / Респ. центр гигиены и эпидемиологии и общественного здоровья. – Минск: ГУ РЦГЭиОЗ МЗ РБ, 2003. – 144 с.

2. Радиопротекторное питание: современное состояние проблемы. Сообщение 2 / В.В. Ванханен [и др.] // Украïнський медичний часопис. – 2003. – №1. – С. 53-59.

3. Лечебное питание больных с различными нозологическими формами заболеваний, проживающих в радиационно-неблагоприятных регионах : метод. рекомендации / Н.А. Самсонов [и др.]. – М.: Медицина, 1994. – 24 с.

4. Обогащение молочных продуктов йодказеином / О.В. Томчани [и др.] // Молочная промышленность. – 2001. – №12. – С. 31-32.

5. Горбачев, В.В. Витамины, микрои макроэлементы: справ. / В.В. Горбачев, В.Н. Горбачева. – М.: Книжный Дом: Интерпрессервис, 2002. – 544 с.

6. Микроэлементы в медицине / Н.Д. Скрипченко [и др.]. // Вопросы питания. – 2002. – №1. – С. 15–19.

7. Применение йодказеина для предупреждения йоддефицитных заболеваний в качестве средства популяционной, групповой и индивидуальной профилактики йодной недостаточности: методические рекомендации 2.3.7.1916-04: утв. Рук. Фед. службы по надзору в сфере защиты прав потр. и благоп. человека 21.07.2004 : ввод. в действие с 21.07.2004 / разраб. Департамент госсанэпиднадзора Минздрава, Медицинский радиологический научный центр РАМН. – М.: Минздрав России, 2004. – 16 с.

8. Тутельян, В.А. К вопросу коррекции дефицита микронутриентов с целью улучшения питания и здоровья детского и взрослого населения на пороге третьего тысячелетия / В.А. Тутельян // Ваше питание. – 2000. – №4. – С. 6–7.


Review

For citations:


Valjalkina E.M., Martynova E.A. THE CONDENSED DAIRY CANNED FOOD IN A SPECIAL FOOD AT THE RAISED RADIATING LOADINGS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):219-230. (In Russ.)

Views: 120


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)