PROSPECTS OF USING LACTOSE HYDROLYSIS IN MANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
Abstract
In article mastering questions in a human body of lactose, its biological va lue, and also a problem of insufficient development in an organism of some people of enzyme лактазы for which the milk use can be fraught with adverse consequences are considered. Necessity of studying of ways of application of hydrolysis of lactose, revealing of the further prospects of its use is proved by manufacture free–lactose and low–lactose dairy products, and also by manufacture of concentrates of dairy whey.
About the Authors
O. DymarRussian Federation
I. Skakun
Russian Federation
References
1. Синельников, Б.М. «Лактоза и ее производные»/ Б.М. Синельников и др. – М.: Профессия, – 2007.30 с.
2. Применение ферментативного гидролиза лактозы [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www. ncstu.ru. – Дата доступа: 18.10.2009.
3. «Максилакт» [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www. maxilact.ru. – Дата доступа: 01.11.2009.
4. Петров, А.Н. Пути повышения качества вареного сгущенного молока / А.Н. Петров // Переработка молока. – 2008. – № 7. – С. 12
5. Гидролизованные продукты [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www/lactose.ru. – Дата доступа: 11.11.2009.
6. Евдокимов, И.А. Получение и использование сиропов гидролизованной лактозы в хлебопекарной и кондитерской промышленности / И.А. Евдокимов [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www.ncstu.ru. – Дата доступа: 10.11.2009.
7. Семенова, Е. Лактоза без наказания / Е. Семенова [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://aif.ru/health/article/18551. – Дата доступа: 25.10.2009.
Review
For citations:
Dymar O., Skakun I. PROSPECTS OF USING LACTOSE HYDROLYSIS IN MANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):114-124. (In Russ.)