USE OF SONOKHIMICHESKY INFLUENCES IN THE MEAT INDUSTRY
Abstract
Application of sonokhimichesky influences in technologies of food draws escalating attention of their producers. Water linkage with food biopolymers - their hydration - one of the most important technological problems of the food industry. The idea of use of cavitation in the processing and food industry, arose still in the fifties last century. Now it became much more actual and more attractive, since gives the chance to replace chemical additives in food with bezreaktivny physical impact on food raw materials that is more economic, more effective and safer.
References
1. Денисов, В.В. Повышение эффективности обеззараживания питьевой воды / А.П. Москаленко, В.В. Гутенев. – Новочеркасск, НГМА, 1999. – 70 с.
2. Ковалева, Г.Е. Использование электроактиватора воды для улучшения качества пшеничного теста в хлебопечении //Дисс.канд.тех.н., Ставрополь, 2003, 250с.
3. Красуля, О.Н. Исследование возможности применения сонотехнологий в производстве молочных напитков из восстановленного сырья / С.Д. Шестаков, Е.Г. Черемных, Н.А. Тихомирова, О.Н. Игнатьева, Д.М. Марченко // Молочная река. – 2009. – № 3. – С. 38–41.
4. Кудряшов, В.Л. Перспективы применения комплексных систем очистки воды на основе ультра- и нанофильтрационных мембран при производстве высококачественных напитков / Прогрессивные экологически безопасные технологии хранения и комплексной переработки сельхозпродукции для создания продуктов питания повышенной пищевой и биологической ценности: тезисы докладов II Всероссийской науч.-теорет. конф. Российская академия сельскохозяйственных наук // Углич: Часть 1, 1996. – С.314–315.
5. Шестаков, С.Д. Технология кавитационной дезинтеграции в молочном производстве. С.Д. Шестаков // Молочная промышленность. – 2007. – № 9. С.58–60.
Review
For citations:
Аniskevich О.N. USE OF SONOKHIMICHESKY INFLUENCES IN THE MEAT INDUSTRY. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):283-290. (In Russ.)