Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

ASSESSMENT OF THE ABILITY TO PRODUCE EXOPOLYSACCHARIDES BY LACTIC ACID MICROORGANISMS USING A QUALITATIVE METHOD

Abstract

The article provides the results of qualitative assessment of the ability of the strains of lactic acid microorganisms to produce exopolysaccharides (EPS).

About the Authors

O. . Golovach
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


M. . Babitskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


N. . Zhabanos
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


I. . Pyzhik
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


M. . Ivanko
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


T. . Smaliak
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


References

1. Jung S. W., Kim W. J., Lee K. G., Kim C.W., Noh W.S. Fermentation characteristics of exopolysaccharide-produsing lactic acid bacteria from sourdough and assessment of the isolates for industrial potential // J. Microbiol. Biotechnol. 2008. Jul. № 18 (7).

2. Aswathy R.G., Ismail B., John R.P., Nampoothiri K. M. Evaluation of the probiotic characteristics of newly isolated lactic acid bacteria. //Appl. Biochem. Biotechnol. 2008. Dec. № 151 (2-3).

3. Cerning J. Production of exocellular polysaccharides by lactic acid bacteria and dairy propionibacteria // Lait. 1995. №75.

4. Рожкова, Т.В. Биотехнология стартовых культур на основе молочнокислых бактерий, синтезирующих полисахариды / Т.В. Рожкова // М. - МГУПБ. - 2006. - 37с.

5. Ганина, В.И. Плазмидный профиль штаммов молочнокислых бактерий, продуцирующих ЭПС / В.И. Ганина, Т.В. Рожкова // Известия вузов. Пищевая технология. - 2005. - 37 с.

6. Мидуница, Ю.С. Изучение скорости образования сгустка йогурта с использованием обработанной закваски / Ю.С. Мидуница // Фундаментальные исследования. - 2014. - №5. - С. 707-710.

7. Тамим, А.Й. Йогурт и другие кисломолочные продукты / А.Й. Тамим, Р.К. Робинсон. - Санкт-Петербург: Профессия, 2003. - 664 с.


Review

For citations:


Golovach O., Babitskaya M., Zhabanos N., Pyzhik I., Ivanko M., Smaliak T. ASSESSMENT OF THE ABILITY TO PRODUCE EXOPOLYSACCHARIDES BY LACTIC ACID MICROORGANISMS USING A QUALITATIVE METHOD. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2018;(13):39-46. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)