Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

ENZYMATIC HYDROLYSIS OF LACTOSE AS WAY OF THE INTENSIFICATION OF PROCESS OF FORMATION OF MELANOILDINS AT LONG HIGH-TEMPERATURE PROCESSING OF MILK

Abstract

The article gives empirical grounding of reducing the melanoidins formation process duration at high-temperature processing of milk due to the use of enzymatic hydrolysis of lactose. The results of the experiment have proven that the application of enzymatic hydrolysis of lactose in milk allows to intensify melanoidins formation. In milk samples with hydrolyzed lactose there was a more intensive decrease in active acidity and an increase in oxidation-reduction potential and obviously a change in milk color within a short period of time by contrast to milk with not hydrolyzed lactose. Lactose disaccharide splitting to monosugars of glucose and galactose allows to reduce the duration of high-temperature processing of milk on average by 63% at traditionally applied prossing temperature of (95±2)°C, or by 14% in combination with the temperature decrease of processing by (85±2)°C.

About the Authors

L. . Sokolovskaya
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


O. . Soroko
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


I. . Miklukh
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


E. . Bespalova
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


References

1. Горбатова, К.К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов / К. К. Горбатова. - СПб.: ГИОРД, 2004. - 346 с.

2. Пигменты пищевых производств (меланоидины) / В.Ф. Селеменев [и др.]. - М. : ДеЛипринт, 2008. - 246 с.

3. Консервы молочные. Йодометрический метод определения сахаров: ГОСТ 29248-91. - Введ. 01.07.93. - М. : Стандартинформ, 2009. - 6 с.

4. Шуляк, Т.Л. Определение лактозы в гидролизованных молочных смесях модифицированных йодометрическим методом / Т. Л. Шуляк, М. А. Глушаков // Вестник МГУП. - 2014. - №2. - С. 43-47.

5. Меркулова, Н. Г. Производственный контроль в молочной промышленности : практ. рук. / Н. Г. Меркулова, М. Ю. Меркулов, И. Ю. Меркулов. - СПб. : Профессия, 2009. - 653 с.

6. Дымар, О. В. Определение оптимальных параметров процесса ферментативного гидролиза лактозы в молочной сыворотке / О. В. Дымар, Л. Н. Емельянова, Г. С. Джумок // Пищ. пром-сть: наука и технологии. - 2012. - № 1. - С. 24-30.

7. Молоко и продукты переработки молока. Термины и определения: СТБ 2530-2018 - Введ. 01.02.2019г. - НП РУП «Белорусский государственный институт стандартизации и сертификации» - 32 с.

8. Молоко коровье сырое. Технические условия: СТБ 1598-2006 - Введ. 01.08.2006 г. - НП РУП «Белорусский государственный институт стандартизации и сертификации» - 20 с.

9. Инновационные сгущенные молочные продукты / О. В. Дымар [и др.] // Наука и инновации. - 2017. - №5. - С. 34-37.

10. Чекулаева, Л. В. Технология продуктов консервирования молока и молочного сырья : учеб. пособие / Л. В. Чекулаева, К. К. Полянский, Л. В. Голубева. - М. : ДеЛи принт, 2002. - 249 с.

11. The role of peptides and proteins in melanoidin formation / A. Smaniotto [et al.] // J. of Mass Spectrometry. - 2009. - Vol. 44, № 8.- P. 410-418.

12. Heaney, R. P. Dairy intake, dietary adequacy, and lactose intolerance / R. P. Heaney // Adv. in Nutr. - 2013. - Vol. 4, № 2. - P. 151-156.


Review

For citations:


Sokolovskaya L., Soroko O., Miklukh I., Bespalova E. ENZYMATIC HYDROLYSIS OF LACTOSE AS WAY OF THE INTENSIFICATION OF PROCESS OF FORMATION OF MELANOILDINS AT LONG HIGH-TEMPERATURE PROCESSING OF MILK. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2018;(13):85-96. (In Russ.)

Views: 301


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)