Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

MEZDRA FEASIBILITY STUDY FOR PRODUCTION OF FODDER PRODUCTS

Abstract

The article presents the results of studies to determine the possibility of using mezdra for the manufacture of feed products. It has been established that mezdra obtained using the current technology for processing leather raw materials at Minsk Production Leather Association LLC is a significant source of essential nutrients necessary to maintain the vital functions of animals. (protein content - 8.0%, fat - 7.2%, calcium - 1100.0 mg/100 g, magnesium - 18.2 mg/100 g, potassium - 26.5 mg/100 g, sodium - 185.9 mg/100 g, iron - 16.9 mg/100 g, copper - 0.4 mg/100 g, phosphorus - 216.0 mg/100g, monounsaturated fatty acids - 56.25%, polyunsaturated fatty acids - 1.35%, saturated fatty acids - 42.39% of the total fatty acids), characterized by rational functionaltechnological and structural-mechanical indicators (fat-binding capacity - 61.9%, emulsifying capacity - 50.0%, emulsion stability - 91.0%, moisturebinding capacity - 31.8% (to sample weight), 49.9% (to total moisture), water-retaining capacity - 42.0%, moisture-releasing capacity - 20.0%, ultimate shear stress - 1028.7 Pa), and in terms of safety indicators meet the requirements of regulatory legal acts, which indicates the possibility of using this by-product of the leather industry for the manufacture of feed products and confirms the relevance of further research aimed at developing the technological basis for the manufacture of feed and feed additives based on mezdra.

About the Authors

I. Kaltovich
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



I. Chernuho
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



M. Misteyko
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. Shakalinskауa
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Артемов, А.В. Производство изделий из кожи – проблемы экологии / А.В. Артемов // Экология и промышленность России. – 2004. – №2. – С. 32 – 35.

2. Богданова, И.Е. Современные направления переработки коллагенсодержащих отходов кожевенного производства / И.Е. Богданова // Кожевенно-обувная промышленность. – 2007. – № 2. – С.30-31.

3. Ветеринарно-санитарные правила обеспечения безопасности в ветеринарносанитарном отношении кормов и кормовых добавок: Постановление Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, 10 фев. 2011 г. № 10.

4. Ветеринарно-санитарные правила по производству, заготовке и хранению кормов, кормовых добавок: Постановление Министерства сельского хозяйства и продовольствия Респ. Беларусь, 29 янв. 2018 г. №5.

5. Долженкова, Г.М. Технологии первичной переработки продуктов животноводства / Г.М. Долженкова, З.А. Галиева, М.Б. Ребезов, Ф.А. Гафаров, Э.К. Окусханова // Лабораторный практикум. - Алматы:, МАП, 2015. - 120 с.

6. Исследование технологических параметров и способов предварительной подготовки колагенсодержащего сырья для использования в составе мясных изделий с улучшенными показателями качества : отчет о НИР (заключ.) / Институт мясо-молочной промышленности ; рук. А.В. Мелещеня. – Минск, 2020. – 655 с. – № ГР 20180352.

7. Корма и кормовые добавки. Безопасность: ТР 2010/025/BY: принят 14.07.2010: вступ. в силу 26.07.2011: Постановление Совета Министров Респ. Беларусь № 1055. - 2010. – 8 с.

8. Кравченя, Г.Н. Направления и возможности переработки отходов кожевенного производства / Г.Н. Кравченя, Е.И. Кордикова, А.В. Спиглазов // Труды БГТУ. – 2017. - Серия 2. - №2. - С. 220-226.

9. Лашкова, Т.Б. Белковый гидролизат в кормлении коров / Т.Б. Лашкова, Г.В. Петрова // Аграрная наука. - 2014. - № 9. - С. 23-24.

10. Левин, А.И. Определение безвредности отходов кожевенного производства для кормления животных / А.И. Левин, В.С. Касаткин // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2006. - № 12-1. - Т. 4. - С. 29-31.


Review

For citations:


Kaltovich I., Chernuho I., Misteyko M., Shakalinskауa V. MEZDRA FEASIBILITY STUDY FOR PRODUCTION OF FODDER PRODUCTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):241-246. (In Russ.)

Views: 3


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)