Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DETERMINATION OF RATIONAL TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF THE PRELIMINARY PREPARATION OF SHKVARA

Abstract

The article presents the results of studies to determine the rational technological parameters of the preliminary preparation of squash for the manufacture of feed and feed additives. It has been established that the optimal methods of technological preparation of this by-product of the leather industry is its washing in running water at a temperature of 18-20 ° C for 15 minutes and 28- 30 ° C for 10 minutes, which allows to ensure rational functional-technological and structuralmechanical indicators of this raw material (waterbinding capacity - 70.8-71.3% to the sample weight, 100% to total moisture, water-retaining capacity - 30.7-31.4%, moisture-releasing capacity - 39.6-40.5%, fat-binding capacity - 37.0-37.2%, emulsifying capacity - 42.4-42.7%, emulsion stability - 92.7-93.0%, ultimate shear stress - 1003.2 - 1003.9 Pa)as well as its compliance in terms of safety indicators with the requirements of the Veterinary and Sanitary Safety Regulations for Feed and Feed Additives approved by Decree of the Ministry of Agriculture and Food of the Republic of Belarus dated February 10, 2011 No. 10

About the Authors

I. Kaltovich
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



I. Chernuho
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. Shakalinskауa
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Долженкова, Г.М. Технологии первичной переработки продуктов животноводства / Г.М. Долженкова, З.А. Галиева, М.Б. Ребезов, Ф.А. Гафаров, Э.К. Окусханова // Лабораторный практикум. - Алматы:, МАП, 2015. - 120 с.

2. Исследование технологических параметров и способов предварительной подготовки колагенсодержащего сырья для использования в составе мясных изделий с улучшенными показателями качества : отчет о НИР (заключ.) / Институт мясо-молочной промышленности ; рук. А.В. Мелещеня. – Минск, 2020. – 655 с. – № ГР 20180352.

3. Корма и кормовые добавки. Безопасность: ТР 2010/025/BY: принят 14.07.2010: вступ. в силу 26.07.2011: Постановление Совета Министров Респ. Беларусь № 1055. - 2010. – 8 с.

4. Кравченя, Г.Н. Направления и возможности переработки отходов кожевенного производства / Г.Н. Кравченя, Е.И. Кордикова, А.В. Спиглазов // Труды БГТУ. – 2017. - Серия 2. - №2. - С. 220-226.

5. Левин, А.И. Определение безвредности отходов кожевенного производства для кормления животных / А.И. Левин, В.С. Касаткин // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2006. - № 12-1. -Т. 4. - С. 29-31.

6. Сапожникова, А.И. Новые возможности рационального использования кератиносодержащих отходов мехового производства // А.И. Сапожникова, Л.В. Бобылева // Развитие меховой промышленности России: тез. докл. 4-й Межрегиональный научно-практической конференции / НИИ меховой промышленности; – 2002. – С.21-22

7. Богданова, И.Е. Современные направления переработки коллагенсодержащих отходов кожевенного производства / И.Е. Богданова // Кожевенно-обувная промышленность. – 2007. – № 2. – С.30-31.

8. Соболев, А.Д. Научное обоснование использования в кормлении молодняка пушных зверей отходов кожевенного производства: автореф. дис. на соискание ученой степени доктора с.-х. наук. - п. Родники, Московская обл., НИИПЗиК, 2003. – 35 с.

9. Шименович, Б. Утилизация кожевенных отходов / Б. Шименович // Style. – 2003. – № 3. – С. 94 .

10. Шименович, Б. Прессованная кожа / Б. Шименович // Style. – 2000. – № 5. – С.88.


Review

For citations:


Kaltovich I., Chernuho I., Shakalinskауa V. DETERMINATION OF RATIONAL TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF THE PRELIMINARY PREPARATION OF SHKVARA. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):254-261. (In Russ.)

Views: 3


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)