Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

PRODUCTION DIVERSIFICATION AS A FACTOR OF IMPROVING THE COMPETITIVENESS OF PROCESSING ENTERPRISES OF AGROINDUSTRIAL COMPLEX

Abstract

Theoretical approaches to definition of diversification changes of the production activity of the enterprises are investigated. The economic analysis of production of the main types of the producs of meat and dairy industry is carried out, the dependence of cost of their production on volumes, structure and parameters of production specialization is revealed. The directions of elimination of internal economic instability of the enterprises of meat and dairy industry are defined.

About the Authors

A. Pilipuk
Institute of System Research in Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Minsk



L. Lopatnuk
Institute of System Research in Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Minsk



I. Kolesnev
Institute of System Research in Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Minsk



J. Trukhanenko
Institute of System Research in Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Minsk



References

1. Внешнеэкономический толковый словарь / под ред. И.П. Фаминского. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 512 с. Vneshnejekonomicheskij tolkovyj slovar'[Foreign Economic Dictionary] / pod red. I.P. Faminskogo. – M.: INFRA-M, 2000. – 512 s.

2. Гусаков, В.Г. Аграрная экономика: термины и понятия / В.Г. Гусаков, Е.И. Дереза // энцикл. справ.: Минск: Белорус. наука, 2008. – 576 с. Gusakov, V.G. Agrarnaja jekonomika: terminy i ponjatija [Agricultural economics: the terms and concepts: an encyclopedic reference] / V.G. Gusakov, E.I. Dereza // jencikl. sprav.: – Minsk: Belorus. nauka, 2008. – 576 s.

3. Продовольственная безопасность: термины и понятия / В.Г. Гусаков [и. др.]. // энцикл. справочник: Минск: Белорус. наука, 2008. – 336 с. Prodovol'stvennaja bezopasnost': terminy i ponjatija [Food safety: terms and concepts; encyclopedic handbook] / V.G. Gusakov [i. dr.]. // jencikl. spravochnik: Minsk: Belorus. nauka, 2008. – 336 s.

4. Словарь иностранных слов / под ред. И.В. Лехина [и др.]. – М.: Русский язык, 1979. – 624 с. Slovar' inostrannyh slov [Dictionary of Foreign Words] / pod red. I.V. Lehina [i dr.]. – M.: Russkij jazyk, 1979. – 624 s.

5. Томсон, А. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии / А. Томсон, А. Дж. Стрикленд; пер. с англ. под ред. Л.Г. Зайцева, М.И. Соколовой. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998. – 576 с. Tomson, A. Strategicheskij menedzhment. Iskusstvo razrabotki i realizacii strategii [Strategic Management . Art of developing and implementing strategies] / A. Tomson, A. Dzh. Striklend; per. s angl. pod red. L.G. Zajceva, M.I. Sokolovoj. – M.: Banki i birzhi, JuNITI, 1998. – 576 s.

6. Боумэн, К. Основы стратегического менеджмента / К. Боумэн; пер. с англ. под ред. Л.Г. Зайцева, М.И. Соколовой. – М.: Банки и биржи, 1997. – 175 с. Boumjen, K. Osnovy strategicheskogo menedzhmenta [Fundamentals of Strategic Management] / K. Boumjen; per. s angl. pod red. L.G. Zajceva, M.I. Sokolovoj. – M.: Banki i birzhi, 1997. – 175 s.

7. Лиувиль, Ж. Стратегия предприятия и рентабельность / Ж. Лиувиль // Проблемы теории и практики управления. – 1993. – № 3. – С. 58–61. Liuvil', Zh. Strategija predprijatija i rentabel'nost' [enterprise and profitability strategy] / Zh. Liuvil' // Problemy teorii i praktiki upravlenija. – 1993. – № 3. – S. 58–61.

8. Ансофф, И. Новая корпоративная стратегия / И. Ансофф. – СПб.: Питер Ком, 1999. – 416 с. Ansoff, I. Novaja korporativnaja strategija [The new corporate strategy] / I. Ansoff. – SPb.: Piter Kom, 1999. – 416 s.

9. Ансофф, И. Стратегическое управление: сокр. пер. с англ. / науч. ред. и авт. предисл. Л.И. Евенко / И. Ансофф. – М: Экономика. – 1989. – 519 с. Ansoff, I. Strategicheskoe upravlenie: sokr. per. s angl. [Strategic Management : abbr . per. from English.] / nauch. red. i avt. predisl. L.I. Evenko / I. Ansoff. – M: Jekonomika. – 1989. – 519 s.

10. Меньщиков, В. Д. Роль диверсификации в повышении эффективности металлургического производства: дис. … канд. экон. наук: 08.00.05 / В.Д. Меньщиков; Тамбовский гос. ун-т им. Г.Р. Державина. – Тамбов, 2004. – 140 л. Men'shhikov, V.D. Rol' diversifikacii v povyshenii jeffektivnosti metallurgicheskogo proizvodstva [The role of diversification to improve the efficiency of metallurgical production] : dis. … kan. jekon. nauk: 08.00.05 / V.D. Men'shhikov; Tambovskij gos. un-t im. G.R. Derzhavina. – Tambov, 2004. – 140 l.


Review

For citations:


Pilipuk A., Lopatnuk L., Kolesnev I., Trukhanenko J. PRODUCTION DIVERSIFICATION AS A FACTOR OF IMPROVING THE COMPETITIVENESS OF PROCESSING ENTERPRISES OF AGROINDUSTRIAL COMPLEX. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):27-41. (In Russ.)

Views: 146


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)