Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DEVELOPMENT OF PRODUCTION TECHNOLOGY OF DRY CONCENTRATED STARTERS BASED ON MILK ACID BACTERIA FOR BAKED GOODS

Abstract

The article reveals the results of the work on the development of production technology of dry concentrated starters for baked goods on the basis of the research of certain strains of lactic acid bacteria and consortium on the developmental potency in the flour medium and antagonistic activity towards Bacillus subtilis, which is a causative microorganism of microbiologic spoiling of bread.

About the Authors

O. Titova
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



N. Zhabanos
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



N. Furik
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



Е. Poteryayko
State enterprise "Beltechnohleb"
Belarus

Minsk



I. Sys
State enterprise "Beltechnohleb"
Belarus

Minsk



N. Laptyonok
State enterprise "Beltechnohleb"
Belarus

Minsk



References

1. Сидорова, О.А. Биологические способы повышения микробиологической чистоты хлебобулочных изделий / О.А. Сидорова, О.Н. Бердышникова // Хлебопекарное производство. 2011. – №10. – С. 17–21. Sidorova, O.A. Biologicheskie sposoby povyshenija mikrobiologiche-skoj chistoty hlebobulochnyh izdelij [Biological ways of increase of microbiological purity of bakery products] / O.A. Sidorova, O.N. Berdyshnikova // Hlebopekarnoe proizvodstvo 2011. – №10. – S. 17–21.

2. Суюнчева, Б.О. Использование пробиотиков и пребиотиков в хлебопекарной промышленности / Б.О. Суюнчева, П.В. Вавренюк, М.С. Ткачева // Сб. науч. тр. / СевКавГТУ, серия «Продовольствие». – Северо-Кавказский государственный технический университет, 2006. – № 2. Sujuncheva, B.O. Ispol'zovanie probiotikov i prebiotikov v hlebopekarnoj promyshlennosti [Use of probiotics and prebiotics in the baking industry] / B.O. Sujuncheva, P.V. Vavrenjuk, M.S. Tkacheva // Sb. nauch. tr. / SevKavGTU, serija «Prodovol'stvie». – Severo-Kavkazskij gosudarstvennyj tehnicheskij universitet, 2006. – № 2.

3. Способ производства хлеба из смеси ржаной и пшеничной муки: пат. RU 2161407: МКИ A21D8/02, A21D8/04 / З.Г. Власова, О.В.Романова, А.Г. Давлетшина, З.А. Салимова; дата публ.: 10.01.2001. Sposob proizvodstva hleba iz smesi rzhanoj i pshenichnoj muki [Way of production of bread from mix of rye and wheat flour]: pat. RU 2161407: MKI A21D8/02, A21D8/04 / Z.G. Vlasova, O.V.Romanova, A.G. Davletshina, Z.A. Salimova; data publ.: 10.01.2001.

4. Технологическая инструкция по подбору культур в состав многоштаммовых заквасок и концентратов: утв. РУП «Институт мясо-молочной промышленности» 15.06.2009. – Минск: РУП «Институт мясо-молочной промышленности», 2009. Tehnologicheskaja instrukcija po podboru kul'tur v sostav mnogoshtammovyh zakvasok i koncentratov [The technological instruction for selection of cultures in structure the mnogoshtammovykh of ferments and concentrates]: utv. RUP «Institut mjasomolochnoj promyshlennosti» 15.06.2009. – Minsk: RUP «Institut mjaso-molochnoj promyshlennosti», 2009.

5. Методические указания по проведению санитарно-микробиологического контроля на хлебопекарных предприятиях: утв. Департаментом по хлебопродуктам Министерства сельского хозяйства и продовольствия РБ 02.09.2002. – Минск, 2002. Metodicheskie ukazanija po provedeniju sanitarno-mikrobiologicheskogo kontrolja na hlebopekarnyh predprijatijah [Methodical instructions on carrying out sanitary and microbiological control at the baking enterprises]: utv. Departamentom po hleboproduktam Ministerstva sel'skogo hozjajstva i prodovol'stvija RB 02.09.2002. – Minsk, 2002.


Review

For citations:


Titova O., Zhabanos N., Furik N., Poteryayko Е., Sys I., Laptyonok N. DEVELOPMENT OF PRODUCTION TECHNOLOGY OF DRY CONCENTRATED STARTERS BASED ON MILK ACID BACTERIA FOR BAKED GOODS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):56-66. (In Russ.)

Views: 159


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)