Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

EVALUATION OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF COLOSTRUM AS A RAW MATERIAL FOR FOOD PRODUCTION

Abstract

Domestic and foreign literary sources on research of composition, physico-chemical and technological properties of colostrum as a raw material for dairy industry are reviewed. The paper considers the questions connected with optimal methods of colostrum reservation, correction its chemical composition with the aim to stabilize technological properties, as well as present technological practices of processing this kind of milk raw material are analyzed.

About the Authors

D. Lozovskaya
Educational Establishment «Grodno State Agrarian University»
Belarus

Grodno



O. Dymar
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Головач, Т.Н. Нативное и ферментированное коровье молозиво как компонент продуктов функционального назначения/ Т.Н. Головач [и др.] // Труды БГУ, сер.: физиол., биохимические и молекулярные основы функционирования биосистем. – 2014. – Т. 9, Ч. 2. – С. 224–235 Native and fermented cow colostrum as a food ingredient functionality / T.N. Golovach, [and etc.] //. – Work. Belarusian. state. Univ. Ser .: Physiological, Biochemical and Molecular Biology, 2014 – 9 m., р.2. – Р.224–235

2. Горбатова, К.К. Химия и физика молока / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова, ; под общ. ред. К.К. Горбатовой. – СПб.: ГИОРД, 2012. – 336 с. Gorbatova, K.K. Chemistry and physics of milk / K.K. Gorbatovа, P.I. Gunkova,; under the total. Ed. K.K. Gorbatova. – SPb .: GIORD, 2012. – 336 p.

3. Мишанин, Ю.Ф. Возможности использования молозива в технологии производства продуктов детского и геродиетического назначения/ Ю.Ф. Мишанин // Материалы междунар. науч.–практ. интернет–конференц.: – М.: Краснодар, 2013. – С.36–37. Mishanin, Y.F. Possibilities of use colostrum in production technology and children's gerodieticheskogo purpose products / Y.F. Mishanin // Materials Intern. scientific– practical. Internet conferencing .: – M .: Krasnodar, 2013 – P.36–37

4. Молозиво. Иммуноглобулины молозива. Качество и нормы скармливания молозива новорожденным телятам // Научно–практические и методические рекомендации для слушателей ФПК, студентов факультета ветеринарной медицины очной и заочной форм обучения и НИСПО. – Гродно, 2010. – 99 с. Colostrum. Immunoglobulins colostrum. The quality and standards of feeding colostrum newborn calves // Scientific and practical guidelines for FSP students, students of the Faculty of Veterinary Medicine of full–time and correspondence forms of training and NISPO. – Grodno, 2010. – 99 p.

5. Скотоводство / Г. В. Родионов [и др.]. – М.: КолосС, 2007. – 408 с. Cattle / G.V. Rodionov [et al.]. – M .: KolosS, 2007. – 408 p.

6. Сироткин, В.И. Выращивание телят. Нормирование кормления: системы содержания / В.И. Сироткин. – М.: Россельхозиздат, 1987. – 126 с. Sirotkin, V.I. Growing calves. Rationing feeding: content / V.I. Sirotkin. – M .: Rosselkhozizdat, 1987. – 126 p.

7. Process for the preparation of colostrum: pat. US6521277, USA : IPC 7C12H1/00, A 23C3/00 / Kare Fonnelop; publ.date: 18.02.2003.

8. Твердохлеб, Г.В., Химия и физика молока и молочных продуктов / Г.В. Твердохлеб, Р.И. Раманаускас. – М.: ДеЛи Принт, 2006. – 360 с. Tverdohleb, G.V. Chemistry and Physics of milk and milk products / G.V. Tverdohleb, R.I. Ramanauskas. – M .: DeLi Print, 2006. – 360 p.

9. Тепел, А. Химия и физика молока / А. Тепел.: Профессия, 2012. – 832 с. Tepel, A. Chemistry and physics of milk / A. Tepel .: Occupation, 2012. – 832 p.

10. Хоерр, Р.А. Продукты на основе молозива / Р.А. Хоерр, Е.Ф. Боствик. – Молочная промышленность, 2006. – № 8. – С. 53–54. Hoyer, R.A. Products based on colostrum / R.A. Hoyer, E.F. Bostwick. – Dairy Industry, 2006. – № 8. – P. 53–54.

11. Antioxidant micronutrient profile of Vitamin E, C, A, copper, zinc, iron of colostrum: association with mother characteristics / L. Ahmed [et al.] // J. Trop. Pediatr. – 2004. – Vol. 50. – P. 357–358.

12. Mbuthia, E. W. Effect of treatment with formaldehyde and formic acid on immunoglobulin content of stored bovine colostrum / E. W. Mbuthia, F. Klobasa, C. K. Gachuiri. – Animal Feed Science & Technology., № 67, 1997 – Р. 291–298.

13. Conservation of colostrum / H. Meyer [et. al.]. – Monatsheft Vet. Med. 37, 1982. – Р.27–32.

14. Файловый архив для студентов [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.studfiles.ru/preview/1150254/. – Дата доступа 10.12.2015 г. Files archive for students [Electronic resource]. – Mode of access: http://www.studfiles.ru/preview/1150254/. – Date of access: 10.12.2015.

15. Библиотека электронных ресурсов Ветеринарная медицина [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://veterinarua.ru/biologicheskie-osnovy-veterinarnoj-neonatologii-2009-g/2408-3-5-1-5-molozivo.html/. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Electronic Resources Library Veterinary medicine [Electronic resource]. – Mode of access: http://veterinarua.ru/biologicheskie-osnovy-veterinarnoj-neonatologii-2009-g/2408-3-5-1-5-molozivo.html /. – Date of access: 10.12.2015.

16. Патентный поиск , поиск патентов на изобретения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.findpatent.ru/patent/256/2562837.html/. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Patent search, search patents for inventions [electronic resource]. – Mode of access: http://www.findpatent.ru/patent/256/2562837.html/. – Date of access: 10.12.2015.

17. Патентный поиск , поиск патентов на изобретения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.findpatent.ru/patent/256/2562837.html/. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Patent search, search patents for inventions [electronic resource]. – Mode of access: http://www.findpatent.ru/patent/256/2562837.html/. – Date of access: 10.12.2015.

18. Пребиотические молочные продукты [Электронный ресурс]. –– Режим доступа: http://www.nazdor.ru/topics/food/products/current/449269/. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Prebiotic dairy products [Electronic resource]. Mode of access: http://www.nazdor.ru/topics/food/products/current/449269/. – Date of access: 10.12.2015.

19. Патентный поиск , поиск патентов на изобретения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.findpatent.ru/patent/6/66416.html /. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Patent search, search patents for inventions [electronic resource]. – Mode of access: http://www.findpatent.ru/patent/6/66416.html /. – Date of access: 10.12.2015.

20. Патентный поиск , поиск патентов на изобретения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.findpatent.ru/patent/159/1597145.html /. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Patent search, search patents for inventions [electronic resource]. – Mode of access: http://www.findpatent.ru/patent/159/1597145.html /. – Date of access: 10.12.2015.

21. Патентный поиск , поиск патентов на изобретения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.findpatent.ru/patent/6/66416.html /. – Дата доступа: 10.12.2015 г. Patent search, search patents for inventions [electronic resource]. – Mode of access http://www.findpatent.ru/patent/6/66416.html /. – Date of access: 12.10.2015.

22. Банк Патентов. Информационный портал российских изобретателей [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://bankpatentov.ru/node/179734 /. – Дата доступа: 10.12.2015 г. The Bank of Patents. Information portal of Russian inventors [electronic resource]. – Mode of access: http://bankpatentov.ru/node/179734 /. – Date of access: 12.10.2015.


Review

For citations:


Lozovskaya D., Dymar O. EVALUATION OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF COLOSTRUM AS A RAW MATERIAL FOR FOOD PRODUCTION. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):140-153. (In Russ.)

Views: 248


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)