Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

ANALYSIS OF INDICATORS OF WATER ACTIVITY IN THE CONDENSED DAIRY PRODUCTS WITH SUGAR MADE FROM MILK WHEY

Abstract

Indicators of water activity in the condensed dairy products with sugar made from milk whey are investigated. It is established that application of enzymatic hydrolysis of lactose in the production of condensed dairy products with sugar made from milk whey has a positive effect on their storage stability, reducing an indicator of water activity.

About the Authors

L. Sakalouskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



O. Dymar
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Галстян, А.Г. К вопросу о применении показателя «активности воды» в молочной промышленности / А.Г. Галстян, А.Н. Петров // Молочное дело.–2005.–№1. – С.24–25. Galst`an, A.G. K voprosu o primenenii pokazatel`a “aktivnosti wodi” v molochny prmishlennosti [To a question of application of an indicator of "activity of water" in the dairy industry] / А.G. Galst`an, A.N. Petrov // Molochnoe delo.-2005.-№1.- S.24-25

2. Цуканов М.Ф. Технологические аспекты показателя «Активность воды» и его роль в обеспечении качества продукции общественного питания / М.Ф. Цуканов, А.Б. Черноморец // Технико-технологические проблемы сервиса. – 2010. – № 1(11). – С. 58–63. Cukanov M. F., Chernomorec A. B., Tehnologicheskie aspekti pokazatel`a “Aktivnosti vodi” i ego rol` v obespechenii kachestva produkcii obschestvennogo pitaniya [Technological aspects of an indicator "Activity of water" and its role in quality assurance of products of public catering] / M. F. Cukanov, A. B. Chernomorec, // Technikotehnologicheskie problem servisa. – 2010. - №1(11). – S. 58–63.

3. Тепел, А. Химия и физика молока / А. Тепел, перевод с нем. яз. под ред. С.А. Фальченковой – СПб: Профессия, 2012. – 832 с. Tepel, A. Himija i fizika moloka [Chemistry and physics of milk] / A. Tepel, perevod s nem. jaz. pod red. S.A. Fal'chenkovoj – SPb: Professija, 2012. – 832 s.

4. Лактоза и её производные / Б.М. Синельников [и др.] – М.: Издательство профессия, 2007. – 767 с. Laktoza i ejo proizvodnye [Lactose and its derivatives ] / B.M. Sinel'nikov [i dr.] – M.: Izdatel'stvo professija, 2007. – 767 s.

5. Инструкци по применению анализатора активности воды «RoremetrRM-10» – метод определения показателя активности воды в пищевых продуктах. Instrukciya po primeneniyu analizatora aktivnosti vodi «RoremetrRM-10» - metod opredeleniya pokazatel`a aktivnosti vodi v pischevich produktach.

6. МВИ. МН. 4475-2012, Определение содержания сахаров (глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза, мальтоза и мльтодекстрин) в специализированных продуктах питания, биологически активных и пищевых добавках. MVI. MN. 4475-2012,Opredelenie soderganiya saharov (gl`ukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, mal`toza I mal`todekstrin) v specializirovannih produktah pitaniya, biologicheski aktivnih i pischevih dobavkah.

7. Краткий справочник специалиста молочно-консервного производства / А.Г. Галстян [и др.] – М.:Издательство ООО «Ритм», 2011. – 152 с. Kratkij spravochnik specialista molochno-konservnogo proizvodstva [Short reference book of the expert of concentrated milk production] / A.G. Galstjan [i dr.] – M.:Izdatel'stvo OOO «Ritm», 2011. – 152 s.


Review

For citations:


Sakalouskaya L., Dymar O. ANALYSIS OF INDICATORS OF WATER ACTIVITY IN THE CONDENSED DAIRY PRODUCTS WITH SUGAR MADE FROM MILK WHEY. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):168-172. (In Russ.)

Views: 131


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)