Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DEVELOPMENT OF THE METHODOLOGY GUIDELINES FOR THE DETERMINATION OF BETA-AGONISTS IN MEAT PRODUCTS BY ENZYMELINKED IMMUNOASSAY METHOD

Abstract

The article deals with the results of the work on the development of the methodology guidelines on the identification of beta-agonists in meat products by enzyme-linked immunoassay and the experimental development of this method.

About the Authors

O. Dymar
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



I. Pyzhik
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



T. Smaliak
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. Klapkova
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



N. Karnitskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Зайцева, Н.В. Опыт обоснования гигиенических нормативов безопасности пищевых продуктов с использованием критерия риска здоровья населения / Н.В. Зайцева // Материалы пленума Научного совета по экологии человека и гигиене окружающей среды Российской Федерации, Москва, 12-13 декабря 2013 г. Zajceva, N.V. Opyt obosnovanija gigienicheskih normativov bezopasnosti pishhevyh produktov s ispol'zovaniem kriterija riska zdorov'ja naselenija / N.V. Zajceva // Materialy plenuma Nauchnogo soveta po jekologii cheloveka i gigiene okruzhajushhej sredy Rossijskoj Federacii, Moskva, 12-13 dekabrja 2013 g.

2. Kuiper, H.A. Illegal use of β – adrenergic agonists: European Community / H.A. Kuiper, M.Y. Noordam, M.M. H van Dooren – Flipsen, R. Schilt, A.H. Roos // Journal of Animal Science. – 1998. – V.76. – Р.195 – 207.

3. Remy, R. Residues of growth promoting substances in meat / R. Remy, W. Debeuckelaere // Association des Consommateurs- Test-Achats S.C. Contract No. B5- 1050/93/006893 1994. – P. 71.

4. Постановление Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь от 16 декабря 2005 г. №78 «Об утверждении Правил осуществления контроля за содержанием вредных веществ и их остатков в живых животных и продукции животного происхождения при экспорте их в страны Европейского Союза». – Минск, 2005. – 35 с. Postanovlenie Ministerstva sel'skogo hozjajstva i prodovol'stvija Respubliki Belarus' ot 16 dekabrja 2005 g. №78 «Ob utverzhdenii Pravil osushhestvlenija kontrolja za soderzhaniem vrednyh veshhestv i ih ostatkov v zhivyh zhivotnyh i produkcii zhivotnogo proishozhdenija pri jeksporte ih v strany Evropejskogo Sojuza». – Minsk, 2005. – 35 s.

5. Галкин, А.В. Иммуноферментный метод экспресс-контроля продовольственного сырья и пищевых продуктов на содержание потенциально опасных химических соединений / А. В. Галкин, В. И. Комаров, Е. А. Иванова // Хранение и переработка сельхозсырья. – М., 1998. – №5. – С. 21 – 24. Galkin, A.V. Immunofermentnyj metod jekspress-kontrolja prodovol'stvennogo syr'ja i pishhevyh produktov na soderzhanie potencial'no opasnyh himicheskih soedinenij / A. V. Galkin, V. I. Komarov, E. A. Ivanova // Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ja. – M., 1998. – №5. – S. 21 – 24.

6. Резников, А.Г. Методы определения гормонов. Справочное пособие / А.Г. Резников. – Киев, 1980. – 400 с. Reznikov, A.G. Metody opredelenija gormonov. Spravochnoe posobie / A.G. Reznikov. – Kiev, 1980. – 400 s.

7. RIDASCREEN® β-Agonists Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of β-Agonists. – Art. No.: R1704. – P. 1–20.


Review

For citations:


Dymar O., Pyzhik I., Smaliak T., Klapkova V., Karnitskaya N. DEVELOPMENT OF THE METHODOLOGY GUIDELINES FOR THE DETERMINATION OF BETA-AGONISTS IN MEAT PRODUCTS BY ENZYMELINKED IMMUNOASSAY METHOD. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):191-196. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)