DEVELOPING PRODUCTS FOR DIETARY PREVENTIVE NUTRITION WITH REDUCED ANTIGENICITY
Abstract
The main focus of this work is to conduct a biocatalytic conversion of whey proteins and products based on them with reduced allergenicity for dietary preventive nutrition. Based on the analysis of existing methods of obtaining hydrolysates (acid, alkaline and enzymatic), preference was given to enzymatic hydrolysis, with gentle flowing process parameters (pH, temperature), provide maximum nutritional value and to obtain a product with the desired depth of hydrolysis. In addition to reduced allergenicity protein hydrolysates have different biological effects, such as antihypertensive, antioxidant, immunomodulatory activity.
About the Authors
E. J. AgarkovaRussian Federation
K. A. Berezkina
Russian Federation
A. G. Kruchinin
Russian Federation
V. G. Budrik
Russian Federation
V. D. Kharitonov
Russian Federation
O. V. Koroleva
Russian Federation
I. V. Nikolaev
Russian Federation
References
1. Белая книга WAO по аллергии 2011–2012: резюме. // На русском языке под редакцией Р.И. Сепиашвили, Т.А. Славянской. – М: Медицина-Здоровье, 2011. – 12 с.
2. Харитонов В.Д., Будрик В.Г., Агаркова Е.Ю., Попов В.А., Королева О.В., Понамарев А.Н., Мельникова Е.И., Просеков А.Ю., Варламов В.П., Симоненко С.В. Некоторые аспекты создания молочных продуктов с пониженной аллергенностью // Материалы VII Московского Международного Конгресса «Биотехнология: состояние и перспективы развития» 19-22 марта 2013г. М.:ЗАО «Экспо-биохим-технологии», РХТУ им. Д.И. Менделеева, 2013. С.33-34
3. Максимюк Н.Н., Марьяновская Ю.В. О преимуществах ферментативного способа получения белковых гидролизатов // Фундаментальные исследования: материалы конференции. – 2009. – № 1. – С. 34–35.
4. Курченко, В.П. Снижение аллергенных свойств белков молока. Технологические подходы [Текст] / В.П. Курченко, Т.Н. Головач, В.И. Круглик, В.Д. Харитонов, Е.Ю. Агаркова // Молочная промышленность. – 2012. – № 4. – С. 73 – 75.
5. Харитонов, В.Д. К вопросу о перспективных направлениях борьбы с аллергией [Текст] / В.Д. Харитонов, В.Г. Будрик, Е.Ю. Агаркова, С.Г. Ботина, К.А. Березкина, А.Г. Кручинин, А.Н. Пономарев, Е.И. Мельникова // Техника и технология пищевых производств. – Кемерово. – 2012. – № 4. – С. 3 – 7.
6. Королева, О.В. Функциональные свойства кисломолочных продуктов с использованием гидролизатов сывороточных белков [Текст]/ О.В. Королева, Е.Ю. Агаркова, С.Г. Ботина, И.В. Николаев, Н.В. Пономарева, Е.И. Мельникова, В.Д. Харитонов, А.Ю. Просеков, М.В. Крохмаль, А.Г. Кручинин, К.А. Березкина, И.В. Рожкова, Т.А. Раскошная, Е.А. Юрова, Н.А. Жижин // Молочная промышленность. – 2013. – № 11. – С. 52 – 55.
7. Ревякина, В.А. Особенности пищевой аллергии у детей на современном этапе [Текст] / В.А. Ревякина, Т.Б. Сенцова, Е.Д. Кувшинова, О.Ю. Моносова, А.М. Тимофеева // материалы XIV Всероссийского Конгресса диетологов и нутрициологов с международным участием «Алиментарно-зависимая патология: предиктивный подход». – 2012. – Т.2. прил. №1. – С.71.
Review
For citations:
Agarkova E.J., Berezkina K.A., Kruchinin A.G., Budrik V.G., Kharitonov V.D., Koroleva O.V., Nikolaev I.V. DEVELOPING PRODUCTS FOR DIETARY PREVENTIVE NUTRITION WITH REDUCED ANTIGENICITY. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):74-80. (In Russ.)