INVESTIGATION OF BACTERIOPHAGE PREVALENCE IN FERMENTED MILK PRODUCTS
Abstract
169 samples of milk products (sour-cream, sour-cream product, cheese, curd, ryazhenka, yogurt, yogurt product, fresh milk), whey, salt brine, puddle from floor, etc. were selected. The qualitative and quantitative content of viral particles in selected samples are determined. Lytic activity of bacteriophages containing samples on the indicator strains was investigated.
About the Authors
A. N. KazakBelarus
S. L. Vasylenko
Belarus
N. N. Furik
Belarus
References
1. Teuber, M. The Genus Lactococcus. / M. Teuber, A. Geis // In: The Prokaryotes. – Dworkin M.; Falkow, S.; Rosenberg, E.; Schleifer, K.-H.; Stackebrandt, E. (Eds.), 3d ed., Springer-Verlag, New York, NY. – 2006. – P. 205–224.
2. Квасников, Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования / Е.И. Квасников, О.А. Нестеренко // М.: Наука, 1975. – 389 с.
3. Аркадьева, З.А. Промышленная микробиология: учеб. Пособие для вузов по спец. «Микробиология» и «Биология» / З.А. Аркадьева, А.М. Безбородов, И.Н. Блохина и др.; под ред. Н.С. Егорова. – М.:Высш.шк.,1989.– 688 с.
4. Гудков, А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты / Под ред. С.А. Гудкова. – М.: ДеЛи принт, 2003. – 800 с.
5. Фурик, Н.Н. Коллекция бактериофагов и индикаторных культур молочнокислых бактерий / Н.Н. Фурик, Л.В. Сафроненко., Н.В. Дудко, Е.М. Сафроненко // Наука и инновации. – 2008. – №1. – С.32-34.
6. Daly C, Fitzgerald G F, Davis R. Biotechnology of lactic acid bacteris with special reference to bacteriophage resistance. Antonie Leeuwenhoek. 1996;70:99–110
7. De Man, J.C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – Р. 130-135.
8. ГОСТ 10444.11-89. Продукты пищевые. Методы определения молочнокислых бактерий. Дата введения 01.01.1991 г. п.3.3.1
Review
For citations:
Kazak A.N., Vasylenko S.L., Furik N.N. INVESTIGATION OF BACTERIOPHAGE PREVALENCE IN FERMENTED MILK PRODUCTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):117-129. (In Russ.)