Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

STUDY OF IMPACT OF TEMPERATURE AND DURATION OF STORAGE ON MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL INDICATORS OF BACTERIAL CONCENTRATES SBC CM-MTV BASED ON MICROORGANISMS WITH DIFFERENT TEMPERATURE OPTIMUM OF GROWTH

Abstract

The aim of this work is to study the effect of storage temperature regimes of bacterial concentrates SBC CM-SHW their microbiological and physico-chemical parameters. To achieve these goals experimental production of dry bacterial concentrates Lactococcus and Streptococcus thermophilus for sour cream was conducted. Bacterial concentrates were got by dry mixing and co-culturing. It was found that the change in the number of microorganisms during storage of dry bacterial concentrates developed by dry mixing and coculturing don’t dependend on the method of their preparation. Storage of dry bacterial concentrates Lactococcus and Streptococcus thermophilus at temperature is not higher than minus (18 ± 1) º C ensures the safety of the viability of microorganisms and their productive properties for 7,2 months.

About the Authors

T. A. Savelieva
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


N. N. Furik
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


O. V. Dymar
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


N. K. Zhabanos
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


V. A. Taras
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


References

1. Лыщева, Л.А. Пути повышения качества сметаны пониженной жирности/ Л.А. Лыщева, Л.И. Новосадова. – Ленинградское отделение ВНИМИ,1982. – С. 19-25.

2. Способ получения сметаны "Нарине": а.с. 98110501 Россия, МПК А 23 СС 13/12/ А.П. Хачатрян, Р.Г. Хачатрян; №98110501/13; заявл. 09.06.1998; опубл. 27.02.2000.

3. Королѐва, Н.С. Использование термофильных стрептококков в заквасках для творога и сметаны/ Н.С. Королѐва, М.М. Гребенник, С.Б. Задояна, И.Н. Пятницына // Молочная промышленность. – 1984. – №3. – С.21-23.

4. Изготовление бактериальных концентратов // [Электронный ресурс]. 2010. – Режим доступа: http://www.biology-library.ru/node/34

5. Зарембо, В.П. Интенсификация производства сметаны / В.П. Зарембо, В.В. Головина, Л.И. Шмелева // Молочная промышленность. – 1985. – №4. – С. 33-35.

6. Шаманова, Т.П. Культуры прямого заквашивания в производстве ферментированных продуктов/Т.П. Шаманова//Молочная промышленность. – 1999. – №3. – С. 16.

7. Трефилова, Е.В. Инновационные технологии и ингредиенты компании «Хр.Хансен» для улучшения качества молочных продуктов / Е.В. Трефилова // Пути повышения эффективности производства молочных продуктов: Материалы Всероссийской науч.- практич. конференции / АПМП «Кубаньмолоко»; редкол.: Е.И.Сизенко. – Адлер. 2005.- С.94-96.

8. Извещение об изменении № 5 ТУ РБ 100377914.486- 2000 «Концентрат бактериальный сухой лактококков и термофильных стрептококков» от 10.09.2013


Review

For citations:


Savelieva T.A., Furik N.N., Dymar O.V., Zhabanos N.K., Taras V.A. STUDY OF IMPACT OF TEMPERATURE AND DURATION OF STORAGE ON MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL INDICATORS OF BACTERIAL CONCENTRATES SBC CM-MTV BASED ON MICROORGANISMS WITH DIFFERENT TEMPERATURE OPTIMUM OF GROWTH. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):143-156. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)