APPLICATION OF PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL FEATURES OF LACTOBACILLUS FOR BIOCONSERVANT CREATING
Abstract
Analysis of physiological and biochemical features of Lactobacillus allowed to develop the criterions of microorganism choice for biological conserving agent creating. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei were selected on developing criterions and used in bioconservant «Bioplant».
About the Authors
S. Vasylenko S. VasylenkoRussian Federation
N. Petrushenia N. Petrushenia
Russian Federation
N. Furik N. Furik
Russian Federation
References
1. Попков, Н.А. Корма и биологически активные вещества / Н.А. Попков, Н.А. Фисинин [и др.]. – Минск, 2005. – с. 8.
2. McDonald, P. The biochemistry of silage / P. McDonald. –Toronto, 1985. – с. 18–45.
3. Романюк, Г. Консерванты при силосовании кормов / Г. Романюк // «Белорусская нива». – 2008. – 10 окт. – С. 5.
4. De Man, J.C. A medium for the cultivation of lactobacilli /J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe J. // Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. –Р. 130–135.
5. Гудков, А.В. Взаимодействие молочнокислых палочек и маслянокислых бактерий, вызывающих порчу сыра / А.В. Гудков, К.П. Алексеева // Молочная промышленность. – 1970. – № 1. – С. 25.
6. Способ определения эффективности препаратов молочнокислых бактерий при силосовании провяленных трав: пат. № 2173060 Респ. Беларусь, RU, С2 A23 K3/02. / Победнов, Ф. Вайсбах; заявитель Победнов Ю.А. заявл. 01.12.1998; опубл. 10.09.2001г. – С. 4.
7. Hammes, W. P. The Genera Lactobacillus and Carnobacterium. / W.P. Hammes, N. Weiss, W. Holzapfel // The Prokaryotes. / A. Balows, 47 H.G. Troper, M. Dworkin, W. Harder, K.-H. Schleifer (Eds.), – New York, 1992. – P. 1535–1594.
8. Jones, B.A. Influence of bacterial inoculant and substrate addition to lucerne ensiled at different dry matter contents / B.A. Jones, L.D. Satter, R.E. Muck // Grass Forage Sci. – 1992. – Vol. 47. – P. 19–27.
9. Kung, L. The effect of Lactobacillus buchneri and other additives on the fermentation and aerobic stability of barley silage / L. Kung, N.K. Ranjit // J. Dairy Sci. – 2001. – Vol. 84. – P. 1149–1155.
10. Банникова, Н.А. Микробиологические основы молочного производства / Н.А. Банникова, Н.С. Королева, В.Ф. Семенихина // М. –1987. С. 148–157.
11. Фурик, Н.Н. Определение оптимальных условий культивирования Lactobacillus helveticus / Н.Н. Фурик, Е.В. Калиновская // Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: материалы междунар. науч. конф. ГНУ «Институт микробиологии», Минск, 2008. – С. 45–48.
12. Егоров, Н.С. Взаимоотношения микроорганизмов в естественных условиях / Егоров Н.С. – М.. 1978. – С. 322.
13. Петрушеня, Н.И. Критерии отбора молочнокислых бактерий для нового биоконсерванта «Биоплант» / Н.И. Петрушеня // Инновационные технологии в производстве пищевых продуктов: сб. тр. VII Междунар. науч.-практ. конф. – Минск, 2008. – С.133–135.
14. Петрушеня, Н.И. Подбор оптимального консорциума молочнокислых бактерий для создания нового биологического консерванта / Н.И. Петрушеня // Техника и технология пищевых производств: сб. тр., VI Междунар. науч. конф. студентов и аспирантов, – Могилев, 2008. – С. 124–125
Review
For citations:
S. Vasylenko S., N. Petrushenia N., N. Furik N. APPLICATION OF PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL FEATURES OF LACTOBACILLUS FOR BIOCONSERVANT CREATING. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):39-47. (In Russ.)