Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

APPLICATION OF PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL FEATURES OF LACTOBACILLUS FOR BIOCONSERVANT CREATING

Abstract

Analysis  of  physiological  and  biochemical  features  of  Lactobacillus  allowed  to  develop  the  criterions  of  microorganism  choice  for  biological  conserving  agent  creating.  Lactobacillus  acidophilus,  Lactobacillus  plantarum and  Lactobacillus  casei  were  selected  on  developing  criterions  and  used  in bioconservant «Bioplant».

About the Authors

S. Vasylenko S. Vasylenko
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


N. Petrushenia N. Petrushenia
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


N. Furik N. Furik
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


References

1. Попков, Н.А. Корма и биологически активные вещества / Н.А. Попков, Н.А. Фисинин [и др.]. – Минск, 2005. – с. 8.

2. McDonald, P. The biochemistry of silage / P. McDonald. –Toronto, 1985. – с. 18–45.

3. Романюк, Г. Консерванты при силосовании кормов / Г. Романюк // «Белорусская нива». – 2008. – 10 окт. – С. 5.

4. De Man, J.C. A medium for the cultivation of lactobacilli /J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe J. // Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. –Р. 130–135.

5. Гудков, А.В. Взаимодействие молочнокислых палочек и маслянокислых бактерий, вызывающих порчу сыра / А.В. Гудков, К.П. Алексеева // Молочная промышленность. – 1970. – № 1. – С. 25.

6. Способ определения эффективности препаратов молочнокислых бактерий при силосовании провяленных трав: пат. № 2173060 Респ. Беларусь, RU, С2 A23 K3/02. / Победнов, Ф. Вайсбах; заявитель Победнов Ю.А. заявл. 01.12.1998; опубл. 10.09.2001г. – С. 4.

7. Hammes, W. P. The Genera Lactobacillus and Carnobacterium. / W.P. Hammes, N. Weiss, W. Holzapfel // The Prokaryotes. / A. Balows, 47 H.G. Troper, M. Dworkin, W. Harder, K.-H. Schleifer (Eds.), – New York, 1992. – P. 1535–1594.

8. Jones, B.A. Influence of bacterial inoculant and substrate addition to lucerne ensiled at different dry matter contents / B.A. Jones, L.D. Satter, R.E. Muck // Grass Forage Sci. – 1992. – Vol. 47. – P. 19–27.

9. Kung, L. The effect of Lactobacillus buchneri and other additives on the fermentation and aerobic stability of barley silage / L. Kung, N.K. Ranjit // J. Dairy Sci. – 2001. – Vol. 84. – P. 1149–1155.

10. Банникова, Н.А. Микробиологические основы молочного производства / Н.А. Банникова, Н.С. Королева, В.Ф. Семенихина // М. –1987. С. 148–157.

11. Фурик, Н.Н. Определение оптимальных условий культивирования Lactobacillus helveticus / Н.Н. Фурик, Е.В. Калиновская // Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: материалы междунар. науч. конф. ГНУ «Институт микробиологии», Минск, 2008. – С. 45–48.

12. Егоров, Н.С. Взаимоотношения микроорганизмов в естественных условиях / Егоров Н.С. – М.. 1978. – С. 322.

13. Петрушеня, Н.И. Критерии отбора молочнокислых бактерий для нового биоконсерванта «Биоплант» / Н.И. Петрушеня // Инновационные технологии в производстве пищевых продуктов: сб. тр. VII Междунар. науч.-практ. конф. – Минск, 2008. – С.133–135.

14. Петрушеня, Н.И. Подбор оптимального консорциума молочнокислых бактерий для создания нового биологического консерванта / Н.И. Петрушеня // Техника и технология пищевых производств: сб. тр., VI Междунар. науч. конф. студентов и аспирантов, – Могилев, 2008. – С. 124–125


Review

For citations:


S. Vasylenko S., N. Petrushenia N., N. Furik N. APPLICATION OF PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL FEATURES OF LACTOBACILLUS FOR BIOCONSERVANT CREATING. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):39-47. (In Russ.)

Views: 121


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)