Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

ISOLATION OF PROPIONIC ACID BACTERIA AND CHARACTERIZATION OF THEIR PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND BIOTECHNOLOGICAL PROPERTIES

Abstract

24  propionic  acid  bacteria  were  isolated  from  different  milk  products. These bacteria were studied on morphological, physiological and biochemical properties.  Three  bacterial  strains  were  determined  as  Propionibacterium freudenreichii.  Strain Pr 106 was identified as  Propionibacterium freudenreichii  subsp.  shermanii  based on similarities of 16S rRNA gene sequences and their phylogenetic analysis. Three bacterial strains  Propionibacterium freudenreichii  were tested for producing and medico-biological properties and drug resistance. 

About the Authors

L. Bogdanova
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


S. Vasylenko
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


D. Bazhanov
ГНУ «Институт генетики и цитологии НАН Беларуси»
Russian Federation


K. Yatsevich
ГНУ «Институт генетики и цитологии НАН Беларуси»
Russian Federation


N. Petrushenia
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


L. Safronenko
Министерство сельского хозяйства и продовольствия
Russian Federation


References

1. Степаненко, П. П. Микробиология молока и молочных продуктов. / П. П. Степаненко. ─ М.: Колос, 1996. ─ С. 231-235.

2. Воробьева, Л. И. Антимутагенность пропионовокислых бактерий / Л. И. Воробьева [и др.] // Микробиология. ─ 1991. ─ Т. 60. ─ № 6. ─ С. 83-89.

3. Волосовец, А. П. Пробиотики в современной педиатрии: перспективы клинического использования и оптимизация выбора / А. П. Волосовец, С. П. Кривопустов // Здоров`я Украiни. ─ 2009. ─ №1. ─ С.41-45.

4. Воробьева, Л. И. Десмутагенное действие культуральной жидкости, полученной в результате пропионовокислого брожения на химически индуцированный мутагенез у Salmonella typhimurium ТА 100 / Л. И. Воробьева [и др.] // Микробиология. ─ 1993. ─ Т. 62. ─ № 6. ─ С. 1093-1100.

5. Воробьева, Л. И. Антимутагенное действие супероксиддисмутазы на индуцированный азидом натрия и нитрозогуанидином мутагенез у Salmonella typhimurium / Л. И. Воробьева // Генетика. ─ 1993. ─ Т. 62. ─ № 5. ─ С. 760-767.

6. Хамагаева, И. С. Биотехнология заквасок пропионовокислых бактерий / И. С. Хамагаева, Л. М. Казанина, С. Н. Тулизрова // Улан-Удэ: Изд-во ВСГТУ. ─ 2006. ─ С.3-10.

7. De Man, J. C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J. C. De Man, M. Rogosa, M. E. Sharpe // J. Appl. Bacteriol. ─ 1960. ─ Vol. 23. ─ Р. 130-135.

8. Dal Bello, F. Inducible gene expression in Lactobacillus reuteri LTH5531 during Type II sourdough fermentation / F. Dal Bello, J. Walter, S. Roos, H. Jonsson, C. Hertel // Appl. Environ. Microbiol. ─ 2005. ─ Vol. 71. ─ № 10. ─ Р. 5873-5878.

9. De Vuyst, L. Biodiversity and identification of sourdough lactic acid bacteria / L. De Vuyst, M. Vancanneyt // Food Microbiol. ─ 2007. ─ Vol. 24. ─ P. 120-127.

10. Peltola, E. Effect of salt on bacteria of importance in Emmental cheese-making / E Peltola // Meijerit Aikkausk. ─ 1940. ─ Vol. 2. ─ № 1. ─ . 11-21.

11. Masco, L. Culture-dependent and culture-independent qualitative analysis of probiotic products claimed to contain bifidobacteria / L. Masco, G Huys, E. De Brandt, R. Temmerman, J. Swings // Int. J. Food Microbiol. –2005. – Vol. 102. – Р. 221– 230.

12. Герхардт, Ф. Методы общей бактериологии. Том 3. / Ф. Герхард – М: Мир. – 1984. – С. 67-70.

13. Герхардт, Ф. Методы общей бактериологии. Том 3. / Ф. Герхард – М: Мир. – 1984. – С. 16.

14. Гудков, А. В. Взаимодействие молочнокислых палочек и маслянокислых бактерий, вызывающих порчу сыра / А.В. Гудков, К.П. Алексеева // Молочная промышленность. – 1970, № 1. – С. 25.

15. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы. Определение кислотности: ГОСТ 3624-92. ─ Введ. 01.01.94. ─ Минск: Гос. Комитет по стандартизации Республики Беларусь: Госстандарт. ─ 2007. – 13 с.

16. Бажанов, Д. П. Филогенетическая идентификация трех штаммов ризосферных бактерий на основании анализа нуклеотидных после-довательностей гена 16S рРНК и генетического типирования / Д. П. Бажанов, К. К. Яцевич, А. А. Бажанова // Микробиология. – 2010. – Т.79. – №3. – С. 394-404.

17. Воробьева, Л. И. Пропионовокислые бактерии / Л. И. Воробьева. – М.: МГУ. – 1995. – 288 с.

18. Tamura, K. MEGA4: Molecular Evolutionary Genetics Analysis (MEGA) software version 4.0 / K. Tamura, J. Dudley, M. Nei, S. Kumar // Mol. Biol. Evol. – 2007. – V. 24. – P. 1596-1599.

19. Краева, Н. И. Супероксиддисмутаза, каталаза и пероксидаза пропионовокислых бактерий / Н. И. Краева, Л. И. Воробьева // Микробиология. – 1981. – Т.50. – №5. ─ С.813-817.

20. Bellisle, F. Functional Food science and behavior and psychological functions / F. Bellisle [et al.] // Brit. J. Nutrtion. – 1998. – Vol. 80. – Suppl. 1. – P. s173-s193.

21. Fuller, R. Modulation of intestinal flora by probiotics, other nutritional factors, and intestinal microflora / R. Fuller // Nestle Nutrition Workshop Series. – 1997. – V. 42. – P. 33-46.


Review

For citations:


Bogdanova L., Vasylenko S., Bazhanov D., Yatsevich K., Petrushenia N., Safronenko L. ISOLATION OF PROPIONIC ACID BACTERIA AND CHARACTERIZATION OF THEIR PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND BIOTECHNOLOGICAL PROPERTIES. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):48-61. (In Russ.)

Views: 221


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)