WORKING OUT OF THE RATIONAL TECHNOLOGICAL SCHEME OF THE CHEESE WHEY PRIMARY PROCESSING
Abstract
Because of the cheeses manufacture volumes escalating in the republic of Belarus, secondary dairy raw materials (cheese whey) processing aspects represent the increasing urgency. Cheese whey processing will allow to raise degree of use of milk components, to raise ecological safety of cheese-making enterprises work. Cheese whey primary processing (including cheese dust extraction, separation, pasteurisation, cooling, reservation and storage) will allow to raise the efficiency of its subsequent processing with the membrane equipment.
About the Authors
O. V. DymarBelarus
K. V. Objedkov
Belarus
J. M. Zditovetskaya
Belarus
References
1. Республиканская программа развития молочной отрасли в 2010–2015 годах: утв. Постановлением Совета Министров Респ. Беларусь, 12.11.2010, №1678. – Минск, 2010.
2. Храмцов, А.Г. Технология продуктов из молочной сыворотки: учеб. пособие / А.Г. Храмцов, П.Г. Нестеренко. – Москва: ДеЛи принт, 2004. – 592 с.
3. Храмцов, А.Г. Рыночная концепция полного и рационального использования молочной сыворотки / А.Г. Храмцов // Молочная промышленность. – 2006. – № 6. – С. 7–12.
4. Дымар, О.В. Альтернативные варианты переработки сыворотки / О.В. Дымар // Молочная промышленность. – 2006. – №6. – С. 16–17.
5. Опыт переработки подсырной сыворотки / А.И. Ходос [и др.] // Молочная промышленность. – 2008. – № 2. – С. 72–74.
Review
For citations:
Dymar O.V., Objedkov K.V., Zditovetskaya J.M. WORKING OUT OF THE RATIONAL TECHNOLOGICAL SCHEME OF THE CHEESE WHEY PRIMARY PROCESSING. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):53-62. (In Russ.)