Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Comparative analysis of chemical cleaning membrane on the dairy industry

Abstract

The article presents chemical methods of cleaning membrane filtration systems from the major types of pollution on the dairy industry. Reflect the possible failure of membrane elements in the wrong mode cleaning, use of water for washing and preparing the solutions that do not meet the relevant requirements. A comparative analysis of the washing plant ultrafiltration whey foreign product prototypes and domestic funds in the industrial environment.

Keywords


About the Authors

T. V. Hovzun
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


J. V. Labanau
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


A. V. Shakh
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


O. V. Dymar
Институт мясо-молочной промышленности
Belarus


References

1. Тамин, А. CIP-мойка на пищевых производствах / А. Тамин (ред.-сост.). - Пер. с англ. Е.С. Боровиковой. - СПб.: Профессия, 2009. -288 с., ил. табл.

2. Ушакова, В.Н. Мойка и дезинфекция на предприятиях молочной промышленности [Текст] / В.Н. Ушакова // Переработка молока. - М., 2008. - № 12. - С. 6-7.

3. Фетисов, Е.А. Мембранные и молекулярно-ситовые методы переработки молока [Текст] / Е.А. Фетисов, А.П. Чагаровский. - М.: Агропромиздат, 1991. - 272 с.


Review

For citations:


Hovzun T.V., Labanau J.V., Shakh A.V., Dymar O.V. Comparative analysis of chemical cleaning membrane on the dairy industry. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2012;(7):122-135. (In Russ.)

Views: 123


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)