SCIENTIFIC AND TECHNICAL BASES OF MANUFACTURE OF BUTTER FROM THE COW MILK
Abstract
Now, in connection with sharp increase of assortment of a butter with adjustable structure and properties, and also with the lowered maintenance of a fatty phase, interest to manufacture of the butter received in the way of transformation высокожирных of cream has considerably increased. It is established, that manufacture of a butter by way of transformation высокожирных cream has a number of lacks which reduce its economic efficiency. As a result of the spent researches lacks the new way of manufacture of a butter on resource-saving technology with use of a separate method of thermal processing of cream is offered, which allows to raise a butter production efficiency, to improve its quality, to lower the cost price.
About the Authors
К. V. Ob’edkovBelarus
N. V. Skridlevskaya
Belarus
References
1. Вышемирский, Ф.А. Производство сливочного масла / Ф.А. Вышемирский– М.: Агропромиздат, 1987.
2. Вышемирский, Ф.А. Маслоделие в России масла / Ф.А. Вышемирский– Углич, 1998.
3. Вышемирский, Ф.А. Концепция развития отечественного маслоделия на период до 2010 года масла / Ф.А. Вышемирский, Б.Г. Миргородский. – М.: АгроНИИТЭИмясомолпром, 1990 – 30 С.
4. Вышемирский, Ф.А. Масло из коровьего молока и комбинированное / Ф.А. Вышемирский – СПб : ГИОРД, 2004.
5. Грищенко, А.Д. Сливочное масло / А.Д. Грищенко. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983.
6. Производство сливочного масла: справочник / Под редакцией Ф.А. Вышемирского. – М. : ВО «Агропромиздат», 1988.
7. Твердохлеб, В.Г. Фазовые изменения молочного жира и их роль в процессе производства масла: автореф. докт. диссертации / В.Г. Твердохлеб; МИНХ им. Г.В. Плеханова. М., – 1962. – 31 С.
Review
For citations:
Ob’edkov К.V., Skridlevskaya N.V. SCIENTIFIC AND TECHNICAL BASES OF MANUFACTURE OF BUTTER FROM THE COW MILK. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):131-137. (In Russ.)