SELECTION OF MICROORGANISMS LACTOBACILLUS AND BIFIDOBACTERIUM FOR CREATION ON THEIR BASIS OF THE BACTERIAL CONCENTRATE FOR ENRICHMENT OF THE SUBSTITUTE OF WHOLE MILK
Abstract
In structure of a dry bacterial concentrate cultures Lactobacillus and Вifidobacterium, resistant to the maintenance of the majority of antibiotics in the growth medium, possessing antagonistic activity concerning various kinds of pathogenic and opportunistic–pathogenic microflora are selected. Using these cultures we will receive a bacterial concentrate for enrichment of a substitute of the whole milk having probiotic effect.
About the Authors
T. DymarRussian Federation
L. Bogdanova
Russian Federation
T. Savelyeva
Russian Federation
N. Furik
Russian Federation
References
1. Рябая, Н.Е. Пробиотики для животноводства и механизмы их лечебного действия / Н.Е. Рябая [и др.] // Ветеринарная наука – производству: сб. науч. тр. – Минск: РНИУП «Институт экспериментальной ветеринарии им. С.Н. Вышелесского. – 2005. – С. 448–449.
2. Бородич, Л.М. Определение антагонистической активности молочнокислых микроорганизмов к основным возбудителям субклинического мастита у коров / Л.М. Бородич [и др.] // Ученые записки, Т. 43, вып. 2 (июль-декабрь 2007). Витебск: УО «Витебская ордена «Знак Почета» Государственная академия ветеринарной медицины». – 2007. – С. 123–125.
3. Квасников, Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования / Е.И. Квасников, О.А. Нестеренко – М. 1975. – С. 32–45, 58–65.
4. Лянная, А.М. Биологические и экологические особенности рода Bifidobacterium / А.М. Лянная, М.М. Интизаров, Е.Е. Донских // Бифидо-бактерии и их использование в клинике, медицинской промышленности и сельском хозяйстве. – М., 1986. С. 32–38.
5. Бойцов, А.Г. Как победить дисбактериоз у детей и взрослых / А.Г. Бойцов, В.Г. Лифляндский – М.: Олма-Пресс, 2002.
6. Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание / Б.А. Шендеров – Т. 2. – М.: Грант, 1998.
Review
For citations:
Dymar T., Bogdanova L., Savelyeva T., Furik N. SELECTION OF MICROORGANISMS LACTOBACILLUS AND BIFIDOBACTERIUM FOR CREATION ON THEIR BASIS OF THE BACTERIAL CONCENTRATE FOR ENRICHMENT OF THE SUBSTITUTE OF WHOLE MILK. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):79-88. (In Russ.)