Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

SELECTION OF MICROORGANISMS LACTOBACILLUS AND BIFIDOBACTERIUM FOR CREATION ON THEIR BASIS OF THE BACTERIAL CONCENTRATE FOR ENRICHMENT OF THE SUBSTITUTE OF WHOLE MILK

Abstract

In  structure  of  a  dry  bacterial  concentrate  cultures  Lactobacillus  and Вifidobacterium, resistant to the maintenance of the majority of antibiotics in the growth medium, possessing antagonistic activity concerning various kinds of  pathogenic  and  opportunistic–pathogenic  microflora  are  selected.  Using these cultures we will receive a bacterial concentrate for enrichment of a substitute of the whole milk having probiotic effect.

About the Authors

T. Dymar
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


L. Bogdanova
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


T. Savelyeva
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


N. Furik
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


References

1. Рябая, Н.Е. Пробиотики для животноводства и механизмы их лечебного действия / Н.Е. Рябая [и др.] // Ветеринарная наука – производству: сб. науч. тр. – Минск: РНИУП «Институт экспериментальной ветеринарии им. С.Н. Вышелесского. – 2005. – С. 448–449.

2. Бородич, Л.М. Определение антагонистической активности молочнокислых микроорганизмов к основным возбудителям субклинического мастита у коров / Л.М. Бородич [и др.] // Ученые записки, Т. 43, вып. 2 (июль-декабрь 2007). Витебск: УО «Витебская ордена «Знак Почета» Государственная академия ветеринарной медицины». – 2007. – С. 123–125.

3. Квасников, Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования / Е.И. Квасников, О.А. Нестеренко – М. 1975. – С. 32–45, 58–65.

4. Лянная, А.М. Биологические и экологические особенности рода Bifidobacterium / А.М. Лянная, М.М. Интизаров, Е.Е. Донских // Бифидо-бактерии и их использование в клинике, медицинской промышленности и сельском хозяйстве. – М., 1986. С. 32–38.

5. Бойцов, А.Г. Как победить дисбактериоз у детей и взрослых / А.Г. Бойцов, В.Г. Лифляндский – М.: Олма-Пресс, 2002.

6. Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание / Б.А. Шендеров – Т. 2. – М.: Грант, 1998.


Review

For citations:


Dymar T., Bogdanova L., Savelyeva T., Furik N. SELECTION OF MICROORGANISMS LACTOBACILLUS AND BIFIDOBACTERIUM FOR CREATION ON THEIR BASIS OF THE BACTERIAL CONCENTRATE FOR ENRICHMENT OF THE SUBSTITUTE OF WHOLE MILK. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):79-88. (In Russ.)

Views: 100


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)