Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

CRYOPROTECTIVE PROPERTIES INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE MEDIA COMPONENTS FOR LACTOBACILLUS STRAINS

Abstract

The effect of sucrose, fructose, inulin, arginine, glycerol, sodium citrate and sodium acetate was determined on survival of Lactobacillus strains which differ on sensitivity to freezing.

About the Authors

O. S. Pryshchepava
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


N. S. Kravchenko
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


S. B. Barunova
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


S. L. Vasylenko
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


N. N. Furik
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Belarus


References

1. Биохимия мембран: учеб.пособие для биол. и мед. спец. ВУЗов / под ред. А.А. Болдырева. – М.: Высшая школа. 1987. – КН.3: Замораживание и криопротекция / А.Н. Белоус, Е.А. Гордиенко, Л.Ф. Розанов. – 1987. – 80 с.

2. Прищепова, О.С. Изучение устойчивости лактобацилл разных видов к замораживанию / О.С. Прищепова [ и др.] // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья. РУП «Институт мясо-молочной промышленности»; редкол.: А.В. Мелещеня [и др.] – Минск: РУП «Институт мясо-молочной промышленности», 2012. – Вып. 6.

3. Рахуба, Д.В. Криоконсервация пробиотических микроорганизмов: научные основы практического использования / Д.В. Рахуба, Г.И. Новик // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты: сб. науч. тр. – Минск, 2007. –– Т. 1. – С. 268–275.

4. Сидоренко, А.В. Влияние сверхбыстрого охлаждения на жизнеспособность бактерий рода Bifidobacterium / А.В. Сидоренко, Г.И. Новик // Микроорганизмы и биосфера: материалы междунар. конф. –– Москва, 2007 – С. 108–109.

5. Сидякина, Т.М. Консервация микроорганизмов в коллекциях культур. Консервация генетических ресурсов / Т.М. Сидякина // Методы. Проблемы. Перспективы. – Пущино, 1991. – 159 с.

6. Стоянова, Л.Г. Сравнение способов хранения молочнокислых бактерий / Л.Г. Стоянова, З.А. Аркадьева // Микробиол. – 2000. – Т. 69, № 1. – С. 98–104.

7. Цуцаева, А.А. Криоконсервирование клеточных суспензий / А.А. Цуцаева [ и др.]. – Киев: Навук. думка, 1983. – 240 c.

8. De Man, J.C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – Р. 130– 135.

9. Mirabet, V. Use of liquid nitrogen during storage in a cell and tissue bank: contamination risk and effect on the detectability of potential viral contaminants / V. Mirabet // Cryobiology. – 2012 – Vol. 64, № 2. – P. 121–123.

10. Odintsova, N. Cryopreservation of primary cell cultures of marine invertebrates / N. Odintsova, K. Kiselev, N. Sanina, E. Kostetsky // Cryolett. – 2001. – Vol. 22. – Р. 299–310.

11. Rothrock, MJ. Jr. Long-term preservation of anammox bacteria / M.J. Jr. Rothrock // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2011. – Vol. 92, № 1. – P. 147– 57.

12. Uzunova-Doneva, Ts. Anabiosis and conservation of microorganisms / Ts. Uzunova-Doneva, T. Donev // J. Cult. Coll. – 2004-2005. – Vol. 4 – P. 17– 28.


Review

For citations:


Pryshchepava O.S., Kravchenko N.S., Barunova S.B., Vasylenko S.L., Furik N.N. CRYOPROTECTIVE PROPERTIES INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE MEDIA COMPONENTS FOR LACTOBACILLUS STRAINS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):199-206. (In Russ.)

Views: 131


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)