Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

SOUR–MILK PRODUCTS WITH VITAMINS

Abstract

Influence of  the  vitamin additive  (complex of  730/4  "Rosh") on a  fermentation of the sour–milk products intended for a children's food is studied. For a fermentation of the milk enriched vitamin additive, used the polyspecific bacterial  concentrate  «Probilact»  consisting  from  probiotic  cultures:  Bifidobacterium  ssp.,  Streptococcus  salivarius  subsp.  thermophilus,  Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus or Lactobacillus helveticus.It is shown, that during fermentation of milk the maintenance of the majority of vitamins decreased within 10%, vitamins group B decrease more than 20%,  after  storage  the  maintenance  of  vitamin  C  decreased  almost twice.Entering of a vitamin complex raised in the ferme nted product quantity of  viable  cells  of  Lactobacteria  more  than  in  4  times.  After  storage  within 10 days of the vitaminized sour-milk products at temperature (+6±2)о C total maintenances  of  lactic  acid  bacteria  decrease  (with  2,5*109 to  6,0*108CFU) and increase almost twice maintenances of probiotic Lactobacteria is noticed, that raises functionality of products.

About the Authors

N. Zhabanos
РУП «Институт мясо–молочной промышленности»
Russian Federation


K. Kononovich
РУП «Институт мясо–молочной промышленности»
Russian Federation


A. Lushch
РУП «Институт мясо–молочной промышленности»
Russian Federation


K. Safronenko
РУП «Институт мясо–молочной промышленности»
Russian Federation


N. Furik
РУП «Институт мясо–молочной промышленности»
Russian Federation


References

1. Тутельян, В.А. К вопросу коррекции дефицита микронутриентов с целью улучшения питания и здоровья детского и взрослого населения на пороге третьего тысячелетия / В.А. Тутельян // Вопросы питания. – 2000. –№ 4. –С. 6–7.

2. Спиричев, В.Б. Роль витаминов и минеральных веществ в остеогенезе и профилактике остеопатии у детей / В.Б. Спиричев // Вопросы детской диетологии. –2003. –Т.1 –№1. –С. 40–49.

3. Зобкова, З.С. Функциональные цельномолочные продукты / З.С. Зобкова //Молочная промышленность. –2006. –№4. –С. 68–70.

4. Гончарова, Г.И. Бифидофлора человека и необходимость ее оптимизации / Г.И. Гончарова // Бифидобактерии и их использование в клинике, медицинской промышленности и сельском хозяйстве / ред. А.Никитин. –М., –1986. –с. 10–17.

5. Мурашева, А.О. Эффективность бифидокефира для лечения острых кишечных инфекций и коррекции дисбиоза у детей / А.О. Мурашева, А.А. Новокшонов, И.Ф. Учайкин // Ж. Микробиол. –1994. –№6. –С. 108–110.

6. Поспелова, В.В. Ацидофильные лактобактерии и их значение в системе средств, регулирующих бактериоценоз / В.В. Поспелова, М.А. Манвелова, Н.Г. Рахимова // Медицинские аспекты микробной экологии / ред. Б.А.Шендеров. –М., –1991. –С. 175–182.

7. Горелов, А.В. Усенко Д.В. Оценка влияния пробиотического продукта Актимель на состояние здоровья детей / А.В. Горелов, Д.В. Усенко // Леч. врач. –2003. –№ 9. –с. 26–29.


Review

For citations:


Zhabanos N., Kononovich K., Lushch A., Safronenko K., Furik N. SOUR–MILK PRODUCTS WITH VITAMINS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):125-133. (In Russ.)

Views: 174


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)