OBTAINING OF STARTER CULTURES LACTOCOCCUS AND STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FOR PRODUCTION BACTERIAL STARTER AND CONCENTRATES
Abstract
61 cultures of mesophilic and 7 cultures of thermophilic lactic acid bacteria were isolated from natural sources. Based on the morphological, cultural and biochemical traits, all the mesophilic strains were identified as Lactococcus lactis subsp. lactis and all the thermophilic bacteria were affiliated to Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. Analysis of 16S rRNA gene nucleotide sequences confirmed the results of phenotypic identification. Candidate starter strains of 13 mesophilic and 2 thermophilic lactic acid bacteria were obtained in as a result of our research.
About the Authors
E. N. BirukBelarus
N. N. Furik
Belarus
D. P. Bazhanov
Belarus
K. K. Yatsevich
Belarus
S. L. Vasilenko
Belarus
S. B. Barunova
Belarus
References
1. Банникова, Л.А. Микробиологические основы молочного производства: Справочник / Л.А. Банникова, Н.С. Королева, В.Ф. Семенихина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 400 с.
2. Банникова, Л.А. Селекция молочнокислых бактерии и их применение в молочной промышленности / Банникова, Л.А. // – Пищевая промышленность, 1975. – 255 с.
3. Ботина, С.Г. Видовая идентификация и паспортизация молочнокислых бактерий методами молекулярно-генетического типирования / С.Г. Ботина // Молочная промышленность. – 2008. – № 3. – С. 52–54.
4. Ботина, С.Г. Генетическое многообразие штаммов термофильных бактерий на территории стран СНГ / С.Г. Ботина [и др.] // Биотехнология. – 2004. – № 2. – С. 3–12.
5. Ботина, С.Г. Идентификация и характеристика отечественных штаммов термофильных молочнокислых бактерий: автореф. дис. канд. биол. наук: – М:, 2004. – 22 с.
6. Определитель бактерий Берджи. / Под ред. Дж. Хоулта [и др.]– М.: «Мир», 1997. – Т. 2. – 368 с.
7. Stackebrandt E, Report of the ad hoc committee for the re-evaluation of the species definition in bacteriology. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 2002. 52: 1042-1047.
8. Teuber, M. The Genus Lactococcus / M. Teuber, A. Geis // In: The Prokaryotes. – M. Dworkin, S. Falkow, E. Rosenberg, K.-H. Schleifer, E. Stackebrandt, (Eds.), 3d ed., Springer-Verlag, New York, NY. – 2006. – P. 205– 228.
9. Turenne C.Y., Tschetter L., Wolfe J. Necessity of Quality-Controlled 16S rRNA Gene Sequence Databases: Identifying Nontuberculous Mycobacterium Species // Journal of Clinical Microbiology. – 2001. – V. 39. – № 10. – P. 3637-3648.
10. Weisburg, W.G., 16S Ribosomal DNA amplification for phylogenetic study. // J. Bacteriol. – 1991. – V. 173. – № 2. – P. 697–703.
Review
For citations:
Biruk E.N., Furik N.N., Bazhanov D.P., Yatsevich K.K., Vasilenko S.L., Barunova S.B. OBTAINING OF STARTER CULTURES LACTOCOCCUS AND STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FOR PRODUCTION BACTERIAL STARTER AND CONCENTRATES. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):227-236. (In Russ.)