DESIGN PARAMETERS OF REDUCING LACTOSA IN MILK FOR SPECIALIZED DAIRY FOODS WITH LOW CONTENT LACTOSE
Abstract
Сonsidered aspects of lactase deficiency in humans of different age group and the ability to use in diets the specialized of dairy products with reduced content lactose. Studies of the hydrolysis of milk with the various enzyme preparations. Justification settings of hydrolysis process parameters to produce specialized dairy products with reduced lactose content.
About the Authors
N. K. ZhabanosBelarus
L. L. Bogdanova
Belarus
N. N. Furik
Belarus
O. B. Shulyakovskaya
Belarus
References
1. Коровина, Н.А. Лактазная недостаточность у детей / Н.А. Коровина, И.Н. Захарова, Н.Е. Малова // Вопросы современной педиатрии. – 2002. – Т. 1, № 4. – С. 57–61.
2. Крупин, А.В. Основные аспекты применения ферментных препаратов, гидролизующих лактозу в молочной сыворотке, в связи с созданием продуктов функционального назначения / А.В. Крупин // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы VII Междунар. науч.-практ. конф. – 2009. – С. 409–415.
3. Кунижев, С.М. Оптимизация процесса ферментативного гидролиза лактозы / С.М. Кунижев, Е.В. Денисова, В.А. Шуваев, П.А. Омельянчук // Материалы 2-ой Всероссийской научно-технической конференции «Современные достижения биотехнологии». - Ставрополь: СКГТУ, 2002. – С.94-95.
4. Непереносимость лактозы у детей. и взрослых / С.М. Бельмер [и др.] // Вопросы детской диетологии. – 2004. – № 2 (1). – С. 101.
5. Самаль, Т.Н. Современные подходы к терапии лактазной недостаточности у детей / Т.Н. Самаль, С.Е. Украинцев // Медицинская панорама. – 2004. – № 2. – С. 13–15.
6. Сравнительный анализ методов определения углеводов при исследовании процесса биосинтеза лактулозы / В.К. Топалов [и др.] // Вузовская наука – Северо–Кавказскому региону: материалы XII Регион. науч.-техн. конф. – Ставрополь, 2008. – Т. 1. – 298 с.
7. Храмцов, А.Г. Современные технологии продуктов на основе гидролиза лактозы молочного сырья / А.Г. Храмцов, А.Д. Лодыгин, А.Г. Варданян // Сб. науч. тр. СевКавГТУ. Сер. Продовольствие. – 2006. – № 2.– С. 10–12
Review
For citations:
Zhabanos N.K., Bogdanova L.L., Furik N.N., Shulyakovskaya O.B. DESIGN PARAMETERS OF REDUCING LACTOSA IN MILK FOR SPECIALIZED DAIRY FOODS WITH LOW CONTENT LACTOSE. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):237-246. (In Russ.)