METHODOLOGY FOR ASSESSING AND FORECASTING THE POTETNTIAL OF THE SPECIALISED FOOD PRODUCTSMARKET
Abstract
The article presents a methodology for assessing and forecasting the potential of the specialized food products market. The methodology is based on the use of special criteria in the context of market segments and includes the sequential implementation of the following stages: 1) setting research objectives, determining the assessment criteria and characteristics of the object of assessment; 2) analyzing the segment of specialized food products for baby food; 3) analyzing the segment of specialized food products for athletes; 4) analyzing the segment of specialized food products for dietary therapeutic and preventive nutrition; 5) substantiating the target parameters and directions of development of the market of specialized food products based on meat and dairy. The article also presents the results of testing the methodology in the form of systematization of the main ensuring and restraining factors of market formation in the context of its segments and niches.
About the Authors
G. GusakovBelarus
Minsk
L. Dovnar
Belarus
Minsk
T. Jemiha
Belarus
Minsk
L. Yonchyk
Belarus
Minsk
References
1. Довнар, Л. И. Оценка социальной значимости и потенциала рынка новых видов мясных продуктов для питания детей дошкольного и школьного возраста с повышенным индексом массы тела в Республике Беларусь / Л. И. Довнар, С. А. Гордынец // Аграрная экономика. – 2024. – № 12. – С. 68–86.
2. Отраслевая научно-техническая программа «Детское и специализированное питание» на 2021- 2025 [Электронный ресурс]: Утверждена Председателем Президиума НАН Беларуси 1.07.2020 г. // Автоматизированная система информационного обеспечения управленческой деятельности НАН Беларуси. – 2024. – Режим доступа: https://asio.basnet.by/programs/details.php?ELEMEN T_ID=34897. – Дата доступа: 29.06.2024.
3. О Государственной программе «Здоровье народа и демографическая безопасность» на 2021– 2025 годы [Электронный ресурс]: постановление Совета Министров Республики Беларусь, 19 января 2021 г., № 28 // Нац. правовой Интренетпортал Респ. Белаурсь. – Режим доступа: https /pravo.by/document/?guid=3871&p0=C22100028. – Дата доступа: 03.07.2024.
4. Доктрина национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года, утв. Постановлением Совета Министров Республики Беларусь от 15.12.2017 г. № 962. – 33 с.
5. О системе регулирования цен [Электронный ресурс] : постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 19 окт. 2022 г., № 713 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – Режим доступа: httpы/pravo.by/document/?guid=12551&p0=C222007 13. – Дата доступа: 22.09.2024.
6. ОНТП «Детское и специализированное питание» на 2021-2025 [Электронный ресурс]: Утверждена Председателем Президиума НАН Беларуси 1.07.2020 г. // Автоматизированная система информационного обеспечения управленческой деятельности НАН Беларуси. – 2024. – Режим доступа: https://asio.basnet.by/programs/details.php?ELEMEN T_ID=34897. – Дата доступа: 29.06.2024.
7. ОНТП «Детское питание. Качество и безопасность», 2016 – 2020 годы [Электронный ресурс]: Постановление Президиума Национальной академии наук Беларуси 29.12.2015, № 68 // Автоматизированная система информационного обеспечения управленческой деятельности НАН Беларуси. – 2024. – Режим доступа: https://asio.basnet.by/programs/details.php?ELEMEN T_ID=11384/ – Дата доступа: 29.06.2024.
Review
For citations:
Gusakov G., Dovnar L., Jemiha T., Yonchyk L. METHODOLOGY FOR ASSESSING AND FORECASTING THE POTETNTIAL OF THE SPECIALISED FOOD PRODUCTSMARKET. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):51-60. (In Russ.)