SUBSTANTIATION OF SHELF LIFE OF SPECIALIZED FERMENTED MILK PRODUCT
Abstract
In order to support domestic manufacturers in the production of specialized food products, a specialized food product for dietary therapeutic and dietary preventive nutrition has been developed with the scientific support of the Federal State Budgetary Scientific Institution "Federal Research Center of Nutrition and Biotechnology". Based on medical and biological recommendations, low-fat milk raw materials were used to manufacture the product, which additionally included a number of functional food ingredients. A fermented milk product was produced from the resulting mixture using the reservoir method. In order to produce a product with guaranteed indicators of hygienic and microbiological safety, the quality management system in effect at the production facility was updated. Before approving the regulatory documentation for the product, its shelf life was tested based on the provisions of the guidelines and sanitary and epidemiological rules and regulations. To confirm the shelf life of the specialized fermented milk product - 21 days, comprehensive studies of three batches of products in original packaging made of polypropylene and aluminum foil were carried out. Two batches of the fermented milk product were stored for 28 days at a controlled temperature of (4±2)°C, one batch - at a temperature aggravated to (9±1)°C. During this period, the samples were periodically tested for the parameters stipulated by the Technical Regulations of the Customs Union. In parallel with the microbiological studies, the organoleptic properties and preservation of the product's presentation were monitored. Throughout the entire testing period, the organoleptic properties of the product remained unchanged; pathogenic microorganisms, yeast and mold were never detected in the samples. The number of lactic acid microorganisms in all tested samples of the fermented milk product over 28 days was at least 1•107 CFU/g. Based on the studies performed, the shelf life of the developed product was set at 21 days from the end of the technological process.
About the Authors
N. EfimochkinaRussian Federation
Moscow
A. Novokshanova
Russian Federation
Moscow
I. Bykova
Russian Federation
Moscow
Yu. Smotrina
Russian Federation
Moscow
O. Oksenenko
Russian Federation
Stavropol
References
1. Мониторинг обеспеченности государств – членов Евразийского экономического союза сельскохозяйственной продукцией и продовольствием 2020-2022 гг: [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://agro.eaeunion.org/Documents/Mon itoring_prod_2020_2022.pdf. - Дата доступа: 02.12.2024.
2. Попова, А. Ю. О новых (2021) Нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации / А.Ю. Попова, В. А. Тутельян, Д. Б. Никитюк//Вопросы питания,– 2021. – Т 90, № 4. – С. 6–19.
3. Вараева, Ю. Р. Анализ особенностей питания жителей города Москвы / Ю. Р. Вараева, Л. Павлик, А. А. Хачатрян, Е. В. Кирасирова, Е. Н. Ливанцова, В. В. Егорова, А. В. Стародубова// Здоровье мегаполиса – 2020. – Т. 1. – № 2. – С. 32-37. Doi: 10.47619/2713-2617.zm.2020.v1i2;32- 37,
4. Новокшанова А. Л. Состояние развития производства специализированных молочных продуктов в России / А. Л. Новокшанова // Молочная промышленность. – 2024. – № 4. – С. 27-31. Doi:10.21603/1019-8946-2024-4-2. https://elibrary.ru/item.asp?id=68589107
5. Коденцова, В. М. Витаминная обеспеченность взрослого населения Российской Федерации: 1987-2017 гг. // Вопросы питания. – 2018. – Т.87. – №4. – С.62-68. Doi: 10.24411/0042-8833-2018- 10043.
6. О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического лечебного и диетического профилактического питания : ТР ТС 027/2012 : Принят Решением Совета Евразийской экономической комиссии № 34 от 15 июня 2012 г. – 26 с.
7. Новокшанова А. Л. Обоснование количества витаминного премикса в составе специализированной молочной продукции / А.Л. Новокшанова, А. А. Абабкова, К. Б. Сухарев, О. В. Оксененко // Молочнохозяйственный вестник. – 2024. № 1(53). С. 184-194. Doi: 10.52231/2225- 4269_2024_1_184.
8. Новокшанова, А. Л. Изменение физикохимических показателей низкожирного молочного сырья при добавлении солей марганца/ Новокшанова А. Л., Абабкова А. А., Оксененко О. В., Сухарев К. Б. // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2024. № 4 (397). С. 22-26,
9. Абабкова, А. А. Влияние солей цинка на свойства молочного сырья / Абабкова А. А., Сухарев К. Б., Оксененко О. В., Новокшанова А. Л. // Молочная промышленность. 2024. № 5. С. 32-37.
10. Санитарно-эпидемиологическая оценка сроков годности и условий хранения пищевых продуктов : МУК 4.2.1847-04 — М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004.— 12 с.
11. Гигиенические требования к срокам годности и условиям хранения пищевых продуктов : СанПиН 2.3.2.1324-03 : Введены в действие с 25 июня 2003 г. — 31 с.
12. О безопасности молока и молочной продукции : ТР ТС 033/2013 : Принят Решением Совета Евразийской экономической комиссии №67 от 9 декабря 2013. – 133 с.
Review
For citations:
Efimochkina N., Novokshanova A., Bykova I., Smotrina Yu., Oksenenko O. SUBSTANTIATION OF SHELF LIFE OF SPECIALIZED FERMENTED MILK PRODUCT. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):175-182. (In Russ.)