Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

CHARACTERISTICS OF QUALITY AND SAFETY INDICATORS OF FLAX CAKE AND ANALYSIS OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MEAT STUFFING SYSTEMS USING IT

Abstract

The article presents the results of studies to determine the physicochemical indicators of flax cake of domestic production. The safety parameters of flax cake were studied. Organoleptic and rheological characteristics of mince systems using flax cake were studied. It was established that in terms of physical and chemical indicators, as well as in terms of safety indicators of domestic flax cake, it corresponds to the regulated indicators for food cake. The effect of flax cake flour particle size on structural-mechanical and organoleptic indices of meat model systems using it was studied.

About the Authors

Z. Vasilenko
Educational Institution «Belarusian State University of Food and Chemical Technologies»
Belarus

Mogilev



E. Kucherova
Educational Institution «Belarusian State University of Food and Chemical Technologies»
Belarus

Mogilev



E. Rogova
Educational Institution «Belarusian State University of Food and Chemical Technologies»
Belarus

Mogilev



J. Tarasenok
Educational Institution «Belarusian State University of Food and Chemical Technologies»
Belarus

Mogilev



References

1. Шульвинская И. В., Доля О. А., Широкорядова О. В. Композиционные белковые добавки из семян масличных и бахчевых растений // Известия вузов. Пищевая технология. – 2007. – № 5–6. – С. 40–42.

2. Ивардава М. И. Омега-3 в детской практике // Педиатрическая фармакология. – 2012. – № 9 (6). – С. 92–94.

3. Каприльянц Л. В., Швец Н. А. Биохимическая характеристика липидов семян льна // Зерновые продукты и комбикорма. – 2002. – № 1. – С. 1– 11.

4. Проскурня М. А., Бурлакова Л. В., Лошкомойников И. А. Биологические свойства пищевых волокон, полученных из жмыхов масличных культур сибирской селекции // Аграрный вестник Урала. – 2008. – № 4. – С. 48– 50.

5. Пахомова О. Н. Перспективность использования жмыхов и шротов масличных культур // Науч. зап. ОрелГИЭТ. – 2011. – №2. – С. 377–381.

6. Егорова Е. Ю., Бочкарев Н. С., Резниченко И. Ю. Определение технических требований к жмыхам нетрадиционных масличных культур пищевого назначения // Техника и технологии пищевых производств. – 2014. – № 1. – С. 131– 138.

7. Ловкис З. В., Усеня Ю. С., Уложинова М. Ю., Филатова Л. В. Применение клетчатки льняной как физиологически функционального ингредиента в производстве обогащенных пищевых концентратов // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Серыя аграрных навук. – 2019. – Т. 7. – № 3. – С. 368–378.

8. Василенко, З. В. Технологические свойства жмыха льняного разной степени измельчения в составе фаршевой системы из мяса птицы / З. В. Василенко, Е. Н. Кучерова, А. В. Бычко // Вестник Белорусского государственного университета пищевых и химических технологий. – 2022. – № 1(32). – С. 103–114.


Review

For citations:


Vasilenko Z., Kucherova E., Rogova E., Tarasenok J. CHARACTERISTICS OF QUALITY AND SAFETY INDICATORS OF FLAX CAKE AND ANALYSIS OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MEAT STUFFING SYSTEMS USING IT. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):247-253. (In Russ.)

Views: 4


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)