Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

RESEARCH OF RICE FUNGUS ZOOGLOEA PROPERTIES AND STARTER ON ITS BASIS

Abstract

The rice fungus zoogloea growth process in sucrose water solution with the addition of raisins and without it is studied. The rice fungus adaptation process to the milk media and the influence of the rice fungus washing at the primary starter production are studied. The technological parameters for good adaptation of the rice fungus to the milk media and for getting starters with high physico-chemical and organoleptic properties are investigated. A quantitative and qualitative composition of the rice fungus starter microflora is studied and a comparative analysis with the kefiric starter is carried out.

About the Authors

T. Shingareva
Mogilev state foodstuffs university
Belarus

Mogilev



A . Kupriets
Mogilev state foodstuffs university
Belarus

Mogilev



References

1. Крусь, Г.Н. Технология молока и молочных продуктов / Н.Г. Крусь, А.Г. Храмцов, З.В. Волокитина. – М.: КолосС, 2008. – 455 с. Krus', G.N. Tehnologija moloka i molochnyh produktov [Technology of milk and dairy products] / N.G. Krus', A.G. Hramcov, Z.V. Volokitina. – M.: KolosS, 2008. – 455 s.

2. Королев, С.А. Основы технической микробиологии молочного дела / С.А. Королев. – М.: Пищ. пром-ть, 1974. – 344 с. Korolev, S.A. Osnovy tehnicheskoj mikrobiologii molochnogo dela [Fundamentals of technical microbiology of dairy business] / S.A. Korolev. – M.: Pishh. prom-t', 1974. – 344 s.

3. Банникова, Л.А. Микробиология молока и молочных продуктов, справочник / Л.А. Банникова, Н.С. Королева, В.Ф. Семенихина – М.: Агропромиздат, 1987. – 400 с. Bannikova, L.A. Mikrobiologija moloka i molochnyh produktov, spravochnik [Microbiology of milk and dairy products, reference book] / L.A. Bannikova, N.S. Koroleva, V.F. Semenihina – M.: Agropromizdat, 1987. – 400 s.

4. Филиппова, И.А. Грибы, которые лечат / И.А. Филиппова. – СПб.: ВЕСЬ, 2004. – 224 с. Filippova, I.A. Griby, kotorye lechat [Mushrooms which treat] / I.A. Filippova. – SPb.: VES'', 2004. – 224 s.

5. Хачатрян, В.А. Чайный гриб / В.А. Хачатрян. – СПб.: Диля, 2000. – 78 с. Hachatrjan, V.A. Chajnyj grib [tea mushroom] / V.A. Hachatrjan. – SPb.: Dilja, 2000. – 78 s.

6. Зооглея [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://zoogloea.com/. Дата доступа: 02.04.2016. Zoogleja [zooglea] [Jelektronnyj resurs]. – Rezhim dostupa: http://zoogloea.com/. Data dostupa: 02.04.2016.

7. Фильчакова, С.А. Микробиологический состав кефирных грибков и кефирной закваски / С.А. Фильчакова // Переработка молока. – 2005. – № 7. – С. 28. Fil'chakova, S.A. Mikrobiologicheskij sostav kefirnyh gribkov i kefirnoj zakvaski [Microbiological structure of kefiric fungi and kefiric ferment] / S.A. Fil'chakova // Pererabotka moloka. – 2005. – № 7. – S. 28.

8. Жирные кислоты, продуцируемые рисовым грибом при получении безалкогольных напитков / Е.А. Цед [и др.] // Пиво и напитки. – 2012. – №3. – С. 44–47. Zhirnye kisloty, produciruemye risovym gribom pri poluchenii bezalkogol'nyh napitkov [The fatty acids produced by a rice mushroom when receiving soft drinks] / E.A. Ced [i dr.] // Pivo i napitki. – 2012. – №3. – S. 44–47.

9. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. Межгосударственный стандарт: ГОСТ 3624-92. – Введ. 01.01.1994. – Москва: Стандартинформ, 2009. Moloko i molochnye produkty. Titrimetricheskie metody opredelenija kislotnosti. Mezhgosudarstvennyj standart [Milk and dairy products. Titrimetrichesky methods of determination of acidity. Interstate standard]: GOST 3624-92. – Vved. 01.01.1994. – Moskva: Standartinform, 2009.

10. Молоко. Метод измерения рН. Межгосударственный стандарт: ГОСТ 26781-85. – Введ. 01.01.87. – Москва: Стандартинформ, 2009. Moloko. Metod izmerenija rN. Mezhgosudarstvennyj standart [Milk. Measurement method рН. Interstate standard]: GOST 26781-85. – Vved. 01.01.87. – Moskva: Standartinform, 2009.

11. Инихов, Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов / Г.С. Инихов, Н.П. Брио. – М.: Пищепромиздат, 1971. – 281 с. Inihov, G.S. Metody analiza moloka i molochnyh produktov [Methods of the analysis of milk and dairy products] / G.S. Inihov, N.P. Brio. – M.: Pishhepromizdat, 1971. – 281 s.


Review

For citations:


Shingareva T., Kupriets A. RESEARCH OF RICE FUNGUS ZOOGLOEA PROPERTIES AND STARTER ON ITS BASIS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2015;1(10):67-72. (In Russ.)

Views: 271


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)