Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF AN ANTIOXIDANT FOOD ADDITIVE FROM A GRAPE RESIDUE

Abstract

n article the solution of a question of use of antioxidant properties of secondary vegetable raw materials, in the form of the received food additive, in technology of meat products is proposed. By means of appendices of computer chemistry antioxidant properties of a number of flavonoids including flavonoids of a grape residue and the technology of receiving a food antioxidant additive from a grape residue is developed are confirmed. Functional properties of a food additive (water-absorbing, zhiropogloshchayushchy, moisture-holding ability), swelling capacity for the purpose of the recommendation of its use as food antioxidant additive in production of meat products are investigated.

About the Authors

V. V. Sadovoy
Ставропольский государственный аграрный университет
Russian Federation


S. N. Shlykov
Ставропольский государственный аграрный университет
Russian Federation


T. V. Voblikova
Ставропольский государственный аграрный университет
Russian Federation


M. А. Selimov
Ставропольский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Молочников, В.В. Использование фитопрепаратов в рецептурных композициях мясных продуктов / В.В. Молочников, И.А. Трубина, В.В. Садовой, С.Н. Шлыков // Пищевая промышленность. – 2008. – № 6. – С. 64.

2. Храмцов, А.Г. Использование искусственного интеллекта для оптимизации состава и совершенствования технологии многокомпонентных пищевых продуктов / А.Г. Храмцов, Е.А. Шепило, В.В. Садовой, С.Н. Шлыков, И.А. Трубина // Хранение и переработка сельхозсырья – 2008. – № 9. – С. 72-75.

3. Вобликова, Т.В. Применение фитокомпонентов в производстве термокислотных сыров / Т.В. Вобликова, Д.Ю. Буеракова // Сборник науч. статей Современные технологии в производстве и переработке с.-х. продукции по материалам 77-й региональной научно-практической конференции «Аграрная наука – Северо-Кавказскому федеральному округу». – 2013. – С. 122-125.

4. Вобликова, Т.В. Исследование качественных показателей сыров с фитокомпонентами в процессе хранения / Т.В. Вобликова, Д.Ю. Буеракова // Сборник науч. статей Современные технологии в производстве и переработке с.-х. продукции по материалам 77-й региональной научно-практической конференции «Аграрная наука – Северо-Кавказскому федеральному округу». – 2013. – С. 125-129.


Review

For citations:


Sadovoy V.V., Shlykov S.N., Voblikova T.V., Selimov M.А. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF AN ANTIOXIDANT FOOD ADDITIVE FROM A GRAPE RESIDUE. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2013;(8):243-250. (In Russ.)

Views: 128


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)