RESEARCH OF PROCESS OF CRYSTALLIZATION α-LACTOSES IN CONCENTRATE OF LAKTO-LACTULOSES
Abstract
In article features of use lactulose as bifidus factor are resulted. Within the limits of carrying out of actions for improvement of quality of concentrate lacto-lactulose, optimum temperature parameters of crystallization α-lactoses in the given concentrate under production conditions have been defined.
About the Authors
K. V. ObiedkovBelarus
S. I. Chayevskiy
Belarus
References
1. Синельников, Б.М. Лактоза и её производные / Б.М. Синельников [и др.]. – СПб.: Профессия, 2007. – 768 с.
2. Рябцева, С.А. Технология лактулозы / С.А. Рябцева – М.: ДеЛи принт, 2003. – 230 с.
3. Oligosaccharides and probiotic bacteria / H. Modler [et al.] // Bull.of the IDF. – 1996. – N313. – 58 p.
4. Tamura, Y. Lactulose and its application to the food and pharmaceutical industries / Y. Tamura, T. Mizota, S. Schimamura // Bull. of the IDF. – 1994. – E-doc 289. – P.43–53.
5. T. Mizota, T. Lactulose as a sugar with physiological significance / Mizota, Y. Tamura, M. Tomita // Bull. of the IDF. – 1987, N212. – P. 69–76.
6. Храмцов, А.Г. Закономерности процесса изомеризации лактозы в лактулозу в подсырной сыворотке / А.Г. Храмцов, С.А. Рябцева, Л.Н. Журба // Вест. СевКавГТУ, серия «Продовольствие». – 2003. – №1(6). – С. 25–30.
7. Mitzner, R. Beitrage zyr Katalyse der Mutarotation von Zuckem durch Ni. / R. Mitzner, E. Behrenwald // Z.Phys. Chem. (Leipzig). – 1971. – Bd. 247. – N1–2. – S. 78.
8. Roetman, K. Temperature dependance of the equilibrium ratio of lactose in aqueous solution / K. Roetman, T.J. Вume. – Ned. MelkZuiveltijdschr., 1974. – Jrg.28. – №.3–4. – S. 155.
9. Twieg, W.C. Kinetics of lactose crystallization./ W.C. Twieg, T.A. Nickerson J. // Dairy Sci., 1968. – Vol. 51, N11. – P. 1720–1724.
10. Объедков, К.В. Совершенствование технологии получения концентрата лактулозы с повышенным содержанием основного компонента/ К.В. Объедков, И.Б.Фролов, С.И. Чаевский // Комплексное использование биоресурсов: малоотходные технологии: материалы междунар. науч.-практ. конф. – Краснодар, 2010. – С. 153–156.
Review
For citations:
Obiedkov K.V., Chayevskiy S.I. RESEARCH OF PROCESS OF CRYSTALLIZATION α-LACTOSES IN CONCENTRATE OF LAKTO-LACTULOSES. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):173-180. (In Russ.)