DEVELOPMENT OF NEW TYPIES OF ICE CREAM WITH HERBAL EXTRACTS
Abstract
Extraction process conditions of herbal raw material (roses, catmint, hibiscus, lavender, lemon balm) have been studied. Flow chart of new kinds of dairy and flavor ice cream with herbal extracts production have been developed.
About the Authors
G. E. PolischukUkraine
F. V. Pertcevyy
Ukraine
E. V. Gulak
Ukraine
O. N. Rybak
Ukraine
References
1. Беспальченко, Е.А. Тропические декоративные растения / Е.А. Беспальченко.– М.: БАО-Пресс, 2006. – С. 240.
2. Запрометов, М.Н. Основы биохимии фенольных соединений / М.Н. Запрометов. – М.: Высшая школа, 1974. – 213 с.
3. Кримчан, Е.С. Натуральне пищевые красители и их применение в пищевой промышленности / Е.С. Кримчан // Пищевые ингредиенты. – 2001. – № 1. – С. 20–21.
4. Лысянский, В.М., Экстрагирование в пищевой промышленности / В.М. Лысянский, С.М. Гребенюк – М.: Агропромиздат, 1987 – 188 с.
5. Рябинина, Е.И. Иcследование процесса экстракции танидов из MЕLISSA OFFICINALIS L./ Е.И. Рябинина [и др.] // Современные методы химико-аналитического контроля фармацевтической продукции: метериалы І Всероссийской конф. – М.: ГК «Измайлово», 2009. – С. 230– 231.
6. Свиденко, Л.В. Біологія розвитку та біохімія котячої м'яти лимонної в умовах степової зони півдня України / Л.В. Свиденко // Зб. наукових праць. Заповідна справа: стан, проблеми перспективи. – Херсон: Айлант, 1999. – С. 69–71.
7. Соколов, С.Я. Справочник по лекарственным растениям / С.Я Соколов, И.П. Замотаев. – Харьков, 1993..– 485 с.
8. Типова технологічна інструкція з виробництва морозива молочного, вершкового, пломбір; плодово-ягідного, ароматичного, щербету, льоду; морозива з комбінованим складом сировини» ТТІ 31748658-1-2007 до ДСТУ 4733:2007, 4734:2007, 4735:2007.
9. Толкунова, Н.Н. Влияние экстрактов лекарственных растений на развитие микроорганизмов / Н.Н. Толкунова [и др.] // Пищевая промышленность. – 2002. – № 8. – С. 70-71.
Review
For citations:
Polischuk G.E., Pertcevyy F.V., Gulak E.V., Rybak O.N. DEVELOPMENT OF NEW TYPIES OF ICE CREAM WITH HERBAL EXTRACTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):122-130. (In Russ.)