STABILITY INVESTIGATION OF DIFFERENT LACTOBACILLUS SPECIES IN THE PROCESS OF FREEZING
Abstract
The stability of nine Lactobacillus strains was determined in the two types of conservation: superfast freezing in liquid nitrogen or slower in the freezer. Bacterial cultures were grown on MRS and RSM-10 media. It is shown that lactobacilli can be divided into three groups according to the sensitivity to the low temperatures: the cultures with low sensitivity to freezing (survival rate is 98% and above), the cultures with medium sensitivity to freezing (survival rate is 80 - 95%), the cultures with high sensitivity to freezing (survival rate is below 80%).
About the Authors
O. S. PryshchepavaBelarus
N. S. Kravchenko
Belarus
S. B. Barunova
Belarus
S. L. Vasylenko
Belarus
N. N. Furik
Belarus
References
1. Акбулатова, М.М. Солеустойчивость лактобацилл – основа использования штаммов в бактериальных концентратах для производства сыров / М.М. Акбулатова, С.Л. Василенко, Н.Н. Фурик // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья. редкол.: А.В. Мелещеня [и др.]. – Минск, РУП «Институт мясо-молочной промышленности», 2011. – Вып. 5. – С. 108–119.
2. Бондаренко, В.М. Пробиотики и механизмы их лечебного действия / В.М. Бондаренко [и др.] // Экспериментальная клиника гастроэнтерологии – 2004. – № 3. – С. 83–87.
3. Рахуба, Д.В. Криоконсервация пробиотических микроорганизмов: научные основы практического использования / Д.В. Рахуба, Г.И. Новик // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты: сб. научн. тр. – 2007. – Минск. – Т. 1. – С.268-275.
4. Цуцаева, А.А. Криоконсервирование клеточных суспензий / А.А. Цуцаева [и др.]. – Киев: Навук. думка, – 1983. – 240 c.
5. Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. / Б.А. Шендеров. – М.: Изд. Грантъ, 2001. – Т. 3: Пробиотики и функциональное питание. – 288 с.
6. De Man, J.C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J.C. De Man, M. Rogosa, M.E. Sharpe // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – Р. 130– 135.
7. Hammes, W.P. The Genera Lactobacillus and Carnobacterium / W.P. Hammes, N. Weiss, W. Holzapfel // In: The Prokaryotes. – Balows A., Troper H.G., Dworkin M., Harder W., Schleifer K.-H. (Eds.), 2nd ed., SpringerVerlag, New York, NY. – 1992. – P. 1535–1594.
8. Michetti, P. Lactobacilli for the management of Helicobacter pylori / P. Michetti // Nutrition. – 2001 – Vol. 17. – P. 268–269.
9. Tanaka, R. Clinical effects of bifidobacteria and lactobacilli / R. Tanaka // In: Probiotics: prospects of the use in opportunistic infections. – Fuller R. et al. (Eds.), Hrborn-Dill, Germany. – 1995. – P. 141–157.
10. Uzunova-Doneva, Ts. Anabiosis and conservation of microorganisms / Ts. Uzunova-Doneva, T. Donev // J. Cult. Coll. – 2004-2005. – Vol. 4 – P. 17– 28.
Review
For citations:
Pryshchepava O.S., Kravchenko N.S., Barunova S.B., Vasylenko S.L., Furik N.N. STABILITY INVESTIGATION OF DIFFERENT LACTOBACILLUS SPECIES IN THE PROCESS OF FREEZING. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):192-198. (In Russ.)