DETERMINE THE RESIDUAL QUATITIES OF ANTIBIOTICS IN SAMPLES OF RAW MEAT BY THE METHOD OF ENZEME-LINKED IMMUNOSORBENT ASSAY
Abstract
The article presents data on the content of residues of antibiotics in samples of raw meat. To determine the residual quantities of antibiotics it was used the method of ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Studies have shown that the content of antibiotics in the submitted samples did not exceed allowable concentrations. It is necessary further research to identify the most frequently used antibiotics in animal husbandry.
About the Authors
E. I. KozeltsavaBelarus
S. N. Vereschak
Belarus
L. D. Bozhko
Belarus
References
1. Эллер, К.И. Методы контроля качества и безопасности пищевых продуктов // Российский Химический журнал. 1994. – №1. С. 10-18.
2. Методы практической биотехнологии / А.Б. Лисицын и [др.]. М.: ВНИИМП, 2002. – 408 c.
3. Безопасность продовольственного сырья и пищевых продуктов / И.А.Рогов и [др.]. – Новосибирск, 2007. – 227 с.
4. Галкин, А.Н. Иммуноферментный метод экспресс-контроля продовольственного сырья и пищевых продуктов за содержанием потенциально опасных химических соединений / А.Н. Галкин, В.И. Комаров, Е.А, Иванова //Хранение и переработка сельхозсырья. 1998. – №5. – С. 21-24.
5. Методика выполнения измерения количества хлорамфеникола в молоке, яйцах, мясе с использованием тест-системы «Ридаскрин®Хлорамфеникол». – МВИ. МН 2436-2006.
6. Методика выполнения измерения количества тетрациклина в молоке и мясе с использованием тест-системы «Ридаскрин®Тетрациклин». МВИ. МН 2644-2007.
Review
For citations:
Kozeltsava E.I., Vereschak S.N., Bozhko L.D. DETERMINE THE RESIDUAL QUATITIES OF ANTIBIOTICS IN SAMPLES OF RAW MEAT BY THE METHOD OF ENZEME-LINKED IMMUNOSORBENT ASSAY. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):231-238. (In Russ.)