Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DETERMINE THE RESIDUAL QUATITIES OF ANTIBIOTICS IN SAMPLES OF RAW MEAT BY THE METHOD OF ENZEME-LINKED IMMUNOSORBENT ASSAY

Abstract

The article presents data on the content of residues of antibiotics in samples of raw meat. To determine the residual quantities of antibiotics it was used the method of ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).  Studies have shown that the content of antibiotics in the submitted samples did not exceed allowable concentrations. It is necessary further research to identify the most frequently used antibiotics in animal husbandry.

About the Authors

E. I. Kozeltsava
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


S. N. Vereschak
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


L. D. Bozhko
Institute for the Meat and Dairy Industry
Belarus


References

1. Эллер, К.И. Методы контроля качества и безопасности пищевых продуктов // Российский Химический журнал. 1994. – №1. С. 10-18.

2. Методы практической биотехнологии / А.Б. Лисицын и [др.]. М.: ВНИИМП, 2002. – 408 c.

3. Безопасность продовольственного сырья и пищевых продуктов / И.А.Рогов и [др.]. – Новосибирск, 2007. – 227 с.

4. Галкин, А.Н. Иммуноферментный метод экспресс-контроля продовольственного сырья и пищевых продуктов за содержанием потенциально опасных химических соединений / А.Н. Галкин, В.И. Комаров, Е.А, Иванова //Хранение и переработка сельхозсырья. 1998. – №5. – С. 21-24.

5. Методика выполнения измерения количества хлорамфеникола в молоке, яйцах, мясе с использованием тест-системы «Ридаскрин®Хлорамфеникол». – МВИ. МН 2436-2006.

6. Методика выполнения измерения количества тетрациклина в молоке и мясе с использованием тест-системы «Ридаскрин®Тетрациклин». МВИ. МН 2644-2007.


Review

For citations:


Kozeltsava E.I., Vereschak S.N., Bozhko L.D. DETERMINE THE RESIDUAL QUATITIES OF ANTIBIOTICS IN SAMPLES OF RAW MEAT BY THE METHOD OF ENZEME-LINKED IMMUNOSORBENT ASSAY. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2010;(5):231-238. (In Russ.)

Views: 173


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)