PROSPECTS OF REVIVAL OF PRODUCTION OF COW MILK KOUMISS
Abstract
During work their similarity and difference, possible ways of approach of composition of the cow milk to composition of the mare milk has been studied, composition and properties cow and mare milk, the most significant factors influencing quality of the received product are defined, conclusions are drawn on possibility of the organisation of technological process of manufacture of cow milk koumiss at the enterprises for processing of milk of the Republic of Belarus.
About the Authors
O. DymarRussian Federation
M. Zubik
Russian Federation
References
1. Технология молока и молочных продуктов: учеб. пособие для вузов / П. Ф. Дьяченко [и др.]; под ред. П. А. Вшивцева.– М.: Пищевая промышленность, 1974. – 446 с.
2. Пастухова, З.М. Кумыс – эликсир здоровья / З. М. Пастухова. –Минск: ГП Института БелНИКТИММП, 1998. – 101 с.
3. Современные представления о биохимическом составе кумыса [Электронный ресурс] – Режим доступа: httr://www.ru.wikipedia.org/. –Дата доступа: 10.06.2009.
4. Состав кобыльего молока [Электронный ресурс] – Режим досту-па: httr://www.ru.wikipedia.org/. – Дата доступа: 15.06.2009.
5. Как использовать различные закваски в кумысоделии [Элек-тронный ресурс] – Режим доступа: httr://www.kumys.ru/. – Дата доступа: 21.06.2009.
Review
For citations:
Dymar O., Zubik M. PROSPECTS OF REVIVAL OF PRODUCTION OF COW MILK KOUMISS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):141-148. (In Russ.)