DETERMINATION OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS PRODUCTION A SPECIALIZED DAIRY PRODUCTS WITH LOW LACTOSE
Abstract
Analysis of the various ways to reduce the content of lactose in milk. Provides a technological scheme process of manufacturing products with reduced lactose content using enzymatic preparations. Describes additional steps, together with an indication of the processing modes of generating specialised dairy products "MiniLakt" provides containing lactose not more than 0.13 g/cm3.
About the Authors
N. K. ZhabanosBelarus
L. L. Bogdanova
Belarus
N. N. Furik
Belarus
L. B. Safronenko
Belarus
References
1. Крупин, А.В. Основные аспекты применения ферментных препаратов, гидролизующих лактозу в молочной сыворотке, в связи с созданием продуктов функционального назначения / А.В. Крупин // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы VII Междунар. науч.-практич. конф. – 2009. – С. 409–415.
2. Кунижев, С.М., Низколактозные и безлактозные молочные продукты: Обзорная информация // обзор. АгроНИИТЭИММП, 1988. – 30 с.
3. Кунижев, С.М. Оптимизация процесса ферментативного гидролиза лактозы / С.М. Кунижев, [и др.] // Современные достижения биотехнологии: Материалы 2-ой Всероссийской науч.-техн. конф. – Ставрополь: СКГТУ, 2002. – С. 94–95.
4. Омельянчук, П.А. Технология безлактозных продуктов функционального питания на молочной основе / П.А. Омельянчук // Университетская наука–региону: материалы 50-й Междунар. науч.-практ. конф. – Ставрополь, 2005. – С. 199.
5. Штамм бактерий lactobacillus bulgaricus, имеющий активность лактатдегидрогеназы и 3-галактозидазы: Пат. 2141521 РФ МПК 6 C12N1/20, А23С9/123, C12N1/20, C12R1:225. / Бенбади Лоран (FR); Бриньон Пьер (FR); Жандр Франсуа (FR); Компани Жервэ Данон (FR); заявл. 08.06.1993; опубл. 11.20.1999.
Review
For citations:
Zhabanos N.K., Bogdanova L.L., Furik N.N., Safronenko L.B. DETERMINATION OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS PRODUCTION A SPECIALIZED DAIRY PRODUCTS WITH LOW LACTOSE. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2011;(6):247-251. (In Russ.)