INVESTIGATION OF BENZ(A)PIREN IN BLOATER MANUFACTURED BY HPLC
Abstract
In the article indicate the results of content of benz(a)piren in bloater manufactured. Our research show that content of benz(a)piren in bloater wasn’t exceed maximum permissible concentration (0,005 mg/kg). An exception was one pattern of sprat. Possible it was connected with failure to comply of smoking process.Necessary the next investigation for development of smoking process. This allow to give safe food products for human healthy.
About the Authors
O. AvtameenkaRussian Federation
C. Radzkou
Russian Federation
L. Bazhko
Russian Federation
References
1. Пищевая химия / А.П. Нечаев [и др.]. – Под ред. А.П. Нечаева. – СПб.: 2007. – С. 515–517.
2. Безопасность продоволдьственного сырья и пищевых продуктов: учеб. пособие / И.А. Рогов [и др.]. – Новосибирск, 2007. – С. 119–120.
3. Мезенова, О.Я. Производство копченых пищевых продуктов / О.Я. Мезенова, И.Н. Ким, С.А. Бредихин. – М.: Колос, 2001. – С. 17–22.
4. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов. Санитарные правила и нормы. СанПиН 11 63 РБ 98. – Минск, 1999. – С.57.
5. Ким И.Н., Ким Г.Н. Исследование состава ПАУ в копченой сельди // Хранение и переработка сельхозсырья. –1999. –№7– С. 55–59.
6. Ким, И.Н. Содержание и канцерогенный потенциал приоритетных полициклических ароматических углеводородов в копченой рыбе / И.Н. Ким, Г.Н.Ким // Хранение и переработка сельхозсырья. –2008. –№1.– С. 33–37.
7. Продукты пищевые. Методы определения массовой доли бенз(а)пирена. – СТБ ГОСТ Р 51650–2001. –Дата введения 11.01.2002. –18 с.
Review
For citations:
Avtameenka O., Radzkou C., Bazhko L. INVESTIGATION OF BENZ(A)PIREN IN BLOATER MANUFACTURED BY HPLC. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):264-270. (In Russ.)