Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

INVESTIGATION OF BENZ(A)PIREN IN BLOATER MANUFACTURED BY HPLC

Abstract

In  the  article  indicate  the  results  of  content  of  benz(a)piren  in  bloater manufactured.  Our  research  show  that  content  of  benz(a)piren  in  bloater wasn’t exceed maximum permissible concentration  (0,005 mg/kg). An exception was one pattern of sprat. Possible it was connected with failure to comply of smoking process.Necessary the  next  investigation  for development  of smoking process. This allow to give safe food products for human healthy.

About the Authors

O. Avtameenka
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


C. Radzkou
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


L. Bazhko
РУП «Институт мясо-молочной промышленности»
Russian Federation


References

1. Пищевая химия / А.П. Нечаев [и др.]. – Под ред. А.П. Нечаева. – СПб.: 2007. – С. 515–517.

2. Безопасность продоволдьственного сырья и пищевых продуктов: учеб. пособие / И.А. Рогов [и др.]. – Новосибирск, 2007. – С. 119–120.

3. Мезенова, О.Я. Производство копченых пищевых продуктов / О.Я. Мезенова, И.Н. Ким, С.А. Бредихин. – М.: Колос, 2001. – С. 17–22.

4. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов. Санитарные правила и нормы. СанПиН 11 63 РБ 98. – Минск, 1999. – С.57.

5. Ким И.Н., Ким Г.Н. Исследование состава ПАУ в копченой сельди // Хранение и переработка сельхозсырья. –1999. –№7– С. 55–59.

6. Ким, И.Н. Содержание и канцерогенный потенциал приоритетных полициклических ароматических углеводородов в копченой рыбе / И.Н. Ким, Г.Н.Ким // Хранение и переработка сельхозсырья. –2008. –№1.– С. 33–37.

7. Продукты пищевые. Методы определения массовой доли бенз(а)пирена. – СТБ ГОСТ Р 51650–2001. –Дата введения 11.01.2002. –18 с.


Review

For citations:


Avtameenka O., Radzkou C., Bazhko L. INVESTIGATION OF BENZ(A)PIREN IN BLOATER MANUFACTURED BY HPLC. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2009;(4):264-270. (In Russ.)

Views: 143


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)