Study of methods of processing of whey obtained in the manufacture of cheeses with natural dyes and food flavoring additives and directions of its use
https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-81-88
Abstract
The processing of whey obtained in the manufacture of cheeses with natural dyes and food additives is of great interest not only technologically, but also economically. The article presents the results of studies of chemical and technological effects on whey obtained in the production of these types of cheeses.
About the Authors
E. BespalovaBelarus
Minsk
O. Soroko
Belarus
Minsk
G. Pinchuk
Belarus
Minsk
E. Bareko
Belarus
Minsk
N. Galaktionova
Belarus
Minsk
L. Bahdanava
Belarus
Minsk
References
1. Шергина, И. А. Сыры с окрашенным сырным тестом / И. А. Шергина // Сыроделие и маслоделие. – 2008. – № 4. – С. 16.
2. Шингарева, Т. И. Производство сыра / Т. И. Шингарева, Р. И. Раманаускас. – Минск: «ИВЦ Минфина». – 208. – 377 с.
3. Гаврилов, К. С. Использование красителей в молочных продуктах / К. С. Гаврилов, А. Д. Кузнецова, Г. К. Альхамова // Молодежь и наука. – 2019. –1. Шергина, И. А. Сыры с окрашенным сырным тестом / И. А. Шергина // Сыроделие и маслоделие. – 2008. – № 4. – С. 16. № 3. – С. 57-60.
4. Е 140 – Хлорофилл [Электронный ресурс] . - Режим доступа: https://dobavkam.net/additives/e140. – Дата доступа: 03.06.2021.
5. Красители, отбеливатели и стабилизаторы окраски [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://produkt.by/story/krasiteli .– Дата доступа : 18.08.2021.
6. Вещества, облегчающие фильтрование. Осветлители. Экстрагекты [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://produkt.by/story/veshchestva-oblegchayushchie-filtrovanie-osvetliteli-ekstragekty .– Дата доступа : 15.08.2021.
7. Евстафьева, Е.Н. Использование кармина в производстве пищевых продуктов / Е.Н. Евстафьева // Наука в исследованиях молодежи – 2017, Лесниково, 26 апреля 2017 года. – 2017. – С. 38-40.
8. Опыт научно-технологического сопровождения переработки молока и сыворотки в Республике Беларусь / О. В. Дымар, И. В. Миклух, Л.Н. Соколовская, Е. В. Ефимова, Е. В. Беспалова ; под общ. ред. О. В. Дымара. – Минск : Колорград, 2021. – 352 с.
Review
For citations:
Bespalova E., Soroko O., Pinchuk G., Bareko E., Galaktionova N., Bahdanava L. Study of methods of processing of whey obtained in the manufacture of cheeses with natural dyes and food flavoring additives and directions of its use. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):81-88. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-81-88