Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Enrichment of ferrous milk products with white flax seed extract

https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-105-114

Abstract

The article presents data on the enrichment of traditional fermented milk products with white flax seed extract. The influence of the herbal supplement on the organoleptic characteristics, chemical composition, physicochemical properties of kefir, fermented baked milk, curdled milk, yogurt without filler and yogurt with Cherry filler, as well as on their storage capacity was studied using the example of fermented baked milk.

About the Authors

T. Shulyak
Belarusian state university of food and chemical technologies
Belarus

Mogilev



T. Shingareva
Belarusian state university of food and chemical technologies
Belarus

Mogilev



D. Yakimchuk
Belarusian state university of food and chemical technologies
Belarus

Mogilev



References

1. Миневич, И.Э. Функциональная значимость семян льна и практика их использования в пищевых технологиях / И.Э. Миневич // Health. Food and Biotechnology. – 2019. – Т. 1, № 2. – С. 97–120.

2. Уcеня, Ю.С. Использование биопотенциала семян льна для создания пищевых концентратов функционального назначения / Ю.С. Усеня, Л.В. Филатова, М.Ю. Уложинова // Пищевая промышленность. – 2017. – № 2 (36). – С. 53–59.

3. Болгова, М.А. Исследование питательных веществ коричневых и белых семян льна [Электронный ресурс] / М. А. Болгова, Н. Л. Клейменова, И. Н. Болгова, М. В. Копылов // Ползуновский вестник. – 2021. – № 3. – С. 13–20. – Режим доступа: https://cyberlelinka.ru. – Дата доступа: 26.07.2022.

4. Цыганова, Т.Б. Полисахариды семян льна: практическое применение / Т.Б. Цыганова, И.Э. Миневич, Л.Л. Осипова // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2019. – № 2. – С. 24–36.

5. Горбатова, К.К. Химия и физика молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова; под общ. ред. К.К. Горбатовой. – СПб.: ГИОРД, 2014. – 336 с.

6. Шуляк, Т.Л. Исследование сырья различного компонентного состава как основы для разработки ферментированных молочных продуктов функционального назначения / Т.Л. Шуляк, Т.И. Шингарева, А.С. Рогач // Техника и технология пищевых производств: материалы ХIV Междунар. науч.-техн. конф., 21–22 апреля 2022 г.: в 2-х т., Могилев / Учреждение образования «Белорусский государственный университет пищевых и химических технологий»; редкол.: А.В. Акулич (отв. ред.) [и др.]. – Могилев: БГУТ, 2022. – Т. 1. – С. 293–294.


Review

For citations:


Shulyak T., Shingareva T., Yakimchuk D. Enrichment of ferrous milk products with white flax seed extract. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):105-114. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-105-114

Views: 171


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)