Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Beef by-products: amino acid composition and protein balance

https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-140-147

Abstract

The results of studies on determination of protein content and its amino acid composition for beef by-products of different morphological structure (liver, heart, brains, kidneys, lungs, tails, tripe, lips, legs), as well as comparative analysis with beef are presented. Calculations of amino acid rate and other coefficients and criteria of biological value of protein (index of essential amino acids, utility coefficient of amino acid composition, index of comparable redundancy) were carried out.

About the Authors

O. Khodoreva
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



K. Marchenko
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



S. Gordynets
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Рогов, И.А. Химия пищи. Принципы формирования качества мясопродуктов / И.А. Рогов, А.И. Жаринов, М.П. Воякин. – СПб.: Издательство РАПП, 2008. – 340 с.

2. Зверев, С.В. Балансировка пищевых композиций по профилю идеального белка в системе персонифицированного питания / С.В. Зверев, В.И. Карпов // Товаровед продовольственных товаров. – 2021. – №1. – С.73-78

3. Молчанова, Е.Н. Оценка качества и значение пищевых белков / Е.Н. Молчанова, Г.М. Суслянок // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2013. – №1. – С.16-22

4. Национальная база данных продуктов питания (FoodData Central), созданная Министерством сельского хозяйства США (USDA). [Электронный ресурс]. – URL: https://fdc.nal.usda.gov (дата обращения: 23.11.2021)

5. Dietary protein quality evaluation in human nutrition: Report of FAO Expert Consultation. – Rome: FAO, 2013. – 66 p.

6. Махинько, В. Н. Изменение представлений об аминокислотной формуле идеального белка / В. Н. Махинько, М. А. Прищепчук // Современные технологии сельскохозяйственного производства : сборник научных статей по материалам ХХ Международной научно- практической конференции. – Гродно : ГГАУ, 2017. − С. 102–104 [Электронный ресурс]. – URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25343 (дата обращения: 28.05.2021)


Review

For citations:


Khodoreva O., Marchenko K., Gordynets S. Beef by-products: amino acid composition and protein balance. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):140-147. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-140-147

Views: 355


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)